Банкеръ Daily

Пари и пазари

Опек+ повиши скромно предлагането на черно злато

ОПЕК и приятели договориха още едно оскъдно увеличение на петролните доставки през април на поредното си официално съвещание на 2 март, преминало под сянката на руската инвазия в Украйна и провокираните от нея пазарни трусове. 23-членната коалиция под ръководството на Саудитска Арабия одобри поредните допълнителни доставки на 400 хил. барела дневно на пазарите на суровината през април.   

Скромният месечен ръст, за който много от страните от алианса не успяват да изпълнят квотите си, защото се сблъскват с ограничения на капацитета, бледнее по значимост на пазар, разтърсен от ракетите на Кремъл. Инвазията не предизвика налагането на западни санкции върху енергийния износ на Русия, но е налице задълбочаващо се нежелание на търговци и на собственици на кораби да работят с руски суров петрол. Руският сорт "Уралс" се предлага за продажба с рекорден отбив от цената спрямо базовите марки, но не намира купувачи. В тази връзка енергийният министър на Мексико - Росио Нале - е повдигнал въпроса за руското производство на черно злато на съвещанието на ОПЕК+, но реални обсъждания не са последвали, твърдят делегати, пожелали анонимност. 

Преди предишните съвещания на ОПЕК+ Риад попадаше редовно под натиска на Вашингтон да увеличи по-бързо производството, но този път развитите държави се опитват да вземат нещата в свои ръце. Международната енергийна агенция обяви на 2 март, че деблокира 60 млн. барела черно злато от стратегическите си резерви. Което не спря поскъпването на суровината, която за кратко докосна 113.09 щ. долара за барел сорт "Брент" с доставка през май - най-високата котировка от 2013-а - и се върна в близост до 112 долара за барел. Реакцията не е учудваща предвид факта, че въпросните 60 млн. барела са грубо две трети от дневното петролно потребление от 100 млн. барела. 

По оценка на анализатори, интервенцията на енергийната агенция е отчасти потвърждаване на обстоятелството, че държавите от ОПЕК и партньорите им не могат да увеличат по-бързо производството дори да искат. През януари групата е помпала дневно по 972 хил. барела по-малко от целевите количества, по данни на Съвместния технически комитет на ОПЕК+, публикувани на 1 март. Ирак, Нигерия и други страни от картела не са изпълнили квотите си по различни причини - от липса на инвестиции до вътрешни проблеми.

В случаи на пазарни сътресения Саудитска Арабия и някои от партньорите й от Залива са единствените държави с големи количества свободен производствен капацитет. Което повдига въпроса дали ОПЕК+ би се съгласил изобщо да компенсира света за недостига, произтичащ от наложените от Запада санкции предвид крайното разделение между Москва и международната общност за причините, довели до военното нахлуване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във