Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПЕК помпа по-малко нефт

Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) е продължила да намалява добива на суров петрол и през ноември. Това е третият пореден месец с добив под тавана от 30 млн. барела на ден. Продукцията на страните от картела е била 29.63 млн. барела на ден през миналия месец срещу 29.83 млн. барела през октомври, показва публикуваният на 10 декември доклад на ОПЕК. Ноемврийските количества са най-ниските от май 2011-а досега. На редовното си съвещание във Виена през миналата седмица членовете на организацията решиха единодушно да запазят дневния таван на общия си добив на досегашните 30 млн. барела, защото той ги задоволявал напълно.


Банкови анализатори на бранша, включително и от БНП Париба, Ситигруп и Дойче Банк , обаче прогнозират, че някои страни от ОПЕК, най-вече Саудитска Арабия, ще трябва да намалят добива си през 2014-а, за да предотвратят световно свръхпредлагане. Те обръщат внимание, че от четвърт век насам САЩ произвеждат най-много суров петрол, а Либия и Иран планират да увеличат износа си през следващите няколко месеца. Всъщност, докладът на ОПЕК е подготвен, преди Либия да обяви, че ще отвори наново три нефтени пристанища в източната част на страната на 15 декември, които не работят от края на юли.


Добивът на Саудитска Арабия, която е най-големият нефтен производител на ОПЕК, е паднал до 9.63 млн. барела на ден през ноември срещу 9.71 млн. барела през октомври. Намаляло е също и производството на черно злато от Либия, Нигерия, ОАЕ, Алжир и Кувейт, докато Ирак, Иран и Ангола са изпомпвали по-големи количества суров петрол.


Рискът от спад на нефтените котировки може да принуди ОПЕК да ограничи добива, за да защити цените. По оценка на анализатор от Дойче Банк тези опити на картела най-вероятно ще са успешни заради очакванията за солиден растеж на световното стопанство. В следобедната търговска сесия на 12 декември в Лондон суровият петрол тип Брент с доставка през януари се търгуваше за 109.50 щ. долара за барел. Котировките на нефтените контракти с доставка през януари на щатския тип West Texas Intermediate (WTI) по същото време са били 97.74 щ. долара за барел. Сортът Брент, помпан от Северно море, който служи като база за формиране на цените на над 50% от добивания нефт в света, е поевтинял с 1.7% през 2013-а. Разликата в цените между него и WTI ще се стеснява през следващите години заради допълнителния капацитет на нефтопроводите до щатските брегове на Мексиканския залив, твърди ОПЕК. На 12 декември тази разлика е била грубо 11.80 щ. долара за барел - значително под 19.01 щ. долара в края на търговската сесия на 27 ноември.


ОПЕК очаква световното потребление на нефт през 2014-а да се увеличи с 1 млн. барела на ден - до 90.84 млн. барела. Търсенето на суровия петрол, добиван от картела, ще се понижи до средно 55.32 млн. барела на ден - с 300 хил. барела по-малко, отколкото през тази година. Дневното производство на държавите извън ОПЕК ще нарасне с 1.2 млн. барела през 2014-а - до средно 55.32 млн. барела, като най-значителен ръст се очаква от САЩ, Канада и Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във