Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПЕК подготвя крах на щатските шисти

Политиката на ОПЕК за добив на суров петрол ще доведе до крах на щатския сектор на шистово гориво, твърди руският петролен магнат Леонид Федун - вицепрезидент и член на борда на "Лукойл". В свое интервю от 27 ноември той коментира, че "през 2016-а, когато ОПЕК изпълни целта си да разчисти маргиналния американски пазар, цените на нефта отново ще започнат да растат". По оценка на Федун, натрупал над 4 млрд. щ. долара от петролен бизнес, "подемът на бранша за добив на шистово гориво е сходен с бума на интернет-компаниите - силните играчи ще останат, а слабите ще изчезнат". Той подчертава, че в момента някои щатски производители оцеляват, защото са успели да хеджират цените за петрола, който произвеждат, на 90 щ. долара за барел. Но когато сроковете на тези контракти изтекат, животът им ще стане много по-сложен.

На съвещанието си на 27 ноември във Виена страните производителки на петрол от ОПЕК решиха да оставят без промяна квотите за производство на черно злато, след като Саудитска Арабия блокира призивите на по-бедните членове на картела за намаление на добива, за да понижи цените на горивото. Кралството запази мълчание по въпроса какво би накарало "нефтените крале" да орежат производството, а в съобщението на ОПЕК за пресата нямаше и дума за евентуална извънредна среща или необходимост членовете й да спрат свърхпроизводството. Решението, взето след близо пет часа напрегнати разговори, представлява генерален завой от досегашната политика на групата да защитава петролните котировки и бе определено от саудитския министър на петрола Али ал-Наими като "велико". За разлика от него външният министър на Венецуела Рафаел Рамирес, който настояваше за намаление на квотите, напуснал съвещанието видимо ядосан и отказал да коментира резултата.

Богатите държави от Персийския залив дадоха да се разбере още преди виенската сбирка, че са готови да воюват за пазарния си дял и да оставят петролните цени да падат. Тази ценова война ще навреди сериозно на икономически по-слабите членове на картела като Венецуела и Иран, както и износителите извън ОПЕК като Русия. Същевременно обаче тази политика ще направи някои американски проекти за добив на шистов нефт нерентабилни заради по-високите им производствени разходи и ще намали конкурентния натиск върху ОПЕК в дългосрочен план. Или, според интерпретацията на Оливър Джейкъб от консултантската компания "Петроматрикс", "Саудитска Арабия прокарва идеята, че нефтените цени трябва да се понижат още в най-близко време под 60 щ. долара за барел, за да се гарантира по-голяма стабилност на цените през следващите години над 80 щ. долара за барел".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във