Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК: Петролният пазар все още е изправен пред несигурност

Пазарът на петрол продължава да бъде изправен пред несигурност заради пандемията COVID-19, заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо пред репортери в кулоарите на форума "Руска енергийна седмица", провеждащ се в Москва.

По думите му пазарът се движи в съответствие с търсенето и предлагането. "Но трябва да признаем, че има външни фактори, които влияят върху развитието на пазара", обърна внимание Баркиндо.

От своя страта руският енергиен министър Александър Новак заяви, че световният петролен пазар все още не се е възстановил напълно, но въпреки това тази година търсенето ще нарасне с 6 милиона барела на ден.

Новак сподели очакванията, че петролният пазар ще се възстанови напълно до края на следващата година, като в същото време очаква намаление на търсенето на петрол през зимата.

Коментирайки енергийната криза, Новак потвърди, че на този етап европейските правителства не са искали от Русия да увеличи доставките на природен газ.

Междувременно петролът подновява възходящото си ценово движение в началото на деня, след като вчера поевтинява слабо за пръв път от пет търговски сесии насам.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се повишават с 1% обратно над нивото от 84 долара за барел, отправяйки поглед към многогодишния ценови връх от началото на седмицата около 84.60 долара за барел (най-висока цена от октомври 2018 г.).

Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 0.8% обратно над нивото от 81 долара за барел, след като по време на търговията в понеделник достигнаха връх от 82.18 долара за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2014 година.

Подновеното възходящо движение е факт, въпреки че в сряда Китай отбеляза спад на вноса на петрол през септември с 5% спрямо месец по-рано и с 15% спрямо година по-рано.

Американският петролен институт (API) пък отчете нарастване на складовите петролни запаси в САЩ с 5.2 млн. барела през последната седмица до 8 октомври, но през същия период запасите в най-голямото складово находище „Кушинг“ в Оклахома са се понижили с 2.3 млн. барела.

Запасите на бензин са намалели с 4.6 млн. барела през последната седмица, а тези на дестилатните петролни продукти - с 2.7 млн. барела.

Днешното ново поскъпване на петрола се дължи на очакванията, че с наближаването на зимата в Северното полукълбо растящите цени на природния газ могат в много по-голяма степен да доведат до по-голям интерес към петрола за задоволяване на нуждите от отопление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във