Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК отлага спешната си среща заради спора между Рияд и Москва

Организацията ОПЕК и нейните съюзници няма да проведат спешната си виртуална среща в понеделник и вероятно ще я отложат до 8 или 9 април, за да предоставят повече време за преговори между производителите на петрол относно съкращаването на доставките, съобщи CNBC. 

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март поради намаленото търсене, причинено от пандемията от коронавирус, както и от неспособността на ОПЕК и други производители, водени от Русия, да предложат по-ранна сделка ограничаване на производството, която изтече на 31 март.

"Руският министър на енергетиката беше първият, който заяви пред медиите, че всички участващи страни са освободени от ангажиментите си, започващи от първи април, Това доведе до решението за повишаване на производството, което ще компенсира по-ниските цени и загубите  което страните са взели да повишат производството си, за да компенсират по-ниските цени и загубите", съобщи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман, като по този начин отхвърли твърденията на Русия, че кралството се е оттеглило от споразумението за намаляване на производството.

Руският президент Владимир Путин заяви, че първата причина за срива на цените на петрола е коронавируса в света. "Втората причина за срива на цените е оттеглянето на нашите партньори от Саудитска Арабия от сделката за ОПЕК+, увеличаването на тяхното производство, както и съпътстващата информация, че те са готови дори да предоставят отстъпка за петрола ", каза Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във