Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК+ отказа да се подчини на САЩ и приятели

Петролният картел ОПЕК и партньорите му не се впечатляват от ценовата криза на пазара на черно злато и не се поддадоха на западния натиск да подсилят предлагането с по-големи от планираните допълнителни количества гориво, за да овладеят скока на петролните котировки.

Групата одобри увеличение на доставките на суровината с 432 хил. барела на ден през май на онлайн съвещание на 31 март. 

Решението, оповестено в специално съобщение за пресата, отговаря на очакванията на анализаторите от бранша. И принуди американският президент Джо Байдън да активира плана си за деблокиране на 180 млн. барела суров петрол от стратегическия резерв на САЩ, или по около 1 млн. барела на ден допълнително за следващите няколко месеца, за да смекчи пораженията от руската война в Украйна. 

В резултат, фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през май поевтиняха до 104.20 щ. долара за тройунция в следобедната европейска търговия на 1 април, а американският WTI падна под 100 долара за барел.    

Потребителите вземат нещата в свои ръце, защото ОПЕК+ отказва да взема страна по криза, предизвикана от военната агресия на един от членовете на групата.

Отношенията с Москва са доста важни както в икономическо, така и в политическо отношение за целия алианс, и особено - за ключовите играчи Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Той позволява на двата износителя на черно злато от Залива да засилят контрола върху световните пазари на суровината и същевременно да намалят зависимостта си от Вашингтон.  

Въпросът е особено значим за Риад след като в началото на президентския си мандат Байдън се опита да изолира саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман заради убийството на журналиста Джамал Кашоги. Руската криза накара Белия дом да преосмисли подхода си, но де факто управникът на саудитското кралство не е готов да партнира за танца. 

Някои държави от Персийския залив пък искат писмено споразумение с Вашингтон, което да осигури отбранителна подкрепа срещу ескалацията на атаките на ойците на йеменските хутитрсрещу стратегически съоръжения в Саудитска Арабия.

И докато тези дипломатически процеси продължават да се развиват, ОПЕК+ не дава признаци, че уважава призивите на потребителите за повече петрол.

На предишното си съвещание в началото на март групата утвърди само за 13 минути априлския си график за доставка на суров петрол, без да обсъжда руско-украинската криза, доминираща световните пазари на суровини. И, според свидетелството на делегат на съвещанието, този рекорд е бил подобрен с една минута на преговорите на 31 март.

Участници във виртуалната среща на групата в края на миналия месец посочват и една промяна - решението да се изключат от оценките за добива на ОПЕК данните, предоставяни от Международната енергийна агенция (МЕА). Това е дребна корекция, която е по-скоро публичен укор към организацията, представляваща интересите на потребителите на суров петрол и играеща главна роля в деблокирането на извънредни петролни резерви. След като работиха заедно в продължение на няколко години, петролният алианс и агенцията изостриха отношенията си в резултат на острата енергийна криза през последните шест месеца и растящия натиск за ограничаване на въглеродните емисии, затрудняващи сътрудничеството. 

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман осмя предложенията на МЕА за пътищата, по които светът би могъл да спре да уврежда климата като "Ла-ла-ленд". А когато през миналата година започна повишението на петролните котировки, министрите от ОПЕК+ отново хвърлиха вината на агенцията, твърдейки, че тя отблъсква инвестициите във важни енергийни източници.  

Войната в Украйна задълбочи разделението.

Главният изпълнителен директор на МЕА - Фатих Бирол - каза, че е разочарован от липсата на отговор от ОПЕК и приятели на кризата, качила цените на черното злато над 100 щ. долара за барел. В резултат на което агенцията се зае с потушаването на пожара и координира първото за последните повече от 10 години съвместно деблокиране на петролни резерви на членовете си на 1 март, за да охлади ценовия ръст.

В момента тече нова извънредна среща за още една координирана акция след решението на Вашингтон да пуска допълнително по 1 млн. барела суров петрол на ден за период от шест месеца от началото на май. Проблемът е, че в резултат на западните санкции пазарът ще губи дневно по около 3 млн. барела руско черно злато през април, по сметки на МЕА. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във