Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПЕК отбеляза първия си успех за сезона

ОПЕК и приятели ще се похвалят с  успех, когато се срещнат на 22 септември във Виена, за да обсъдят пазарното положение на черното злато. Цените на суровия петрол са повишиха до най-високите си стойности за последните три месеца, а излишъците от добитото гориво в света постепенно се изчерпват  благодарение на орязаното от девет месеца производство на страните от ОПЕК и на десет други, нечленуващи в картела държави, включително и Русия, с общо 1.8 млн. барела на ден.

В резултат излишъкът от складови запаси в развитите икономики се е свил със 74 млн. барела, или с 28% от началото на годината, по данни на Международната енергийна агенция (IEA). Цените на суровия петрол  от сорт "Брент" са се увеличили с над 20% от 21 юни насам - до 55.79 щ. долара за барел, на контрактите с доставка през ноември. Това е станало  по време на късната следобедна търговия в Лондон на 20 септември. Отстъпките в стойностите за незабавни доставки (признак за преобладаващия през последните три години излишък) пък се трансформираха в надбавки.

Добрите новини обаче свършват дотук. Защото търсенето на гориво се очаква да падне, като  отмине  лятото. Но  по-големият проблем се очертава през 2018-а, когато ръстът на производството извън ОПЕК (най-вече от шисти в Щатите) ще тласне пазара отново в излишък. По сметки на IEA, ако картелът продължи да помпа черно злато със сегашните темпове - около 32.7 млн. барела на ден - световните запаси ще нарастват с по 300 хил. барела на ден. Това ще наложи да се удължи  срокът на "въздържанието" на ОПЕК и приятели, който изтича през април,  поне до края на идната година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във