Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОПЕК ОСТАВИ БЕЗ ПРОМЯНА НЕФТЕНИТЕ СИ КВОТИ

На поредното си заседание, проведено на 1 юни в Каракас, Венецуела, страните членки на ОПЕК не промениха квотите за добив на нефт на картела. Страната домакин настояваше те да бъдат снижени до 28 млн. барела суров петрол на ден заради силното предлагане. Държавите, членуващи в ОПЕК обаче, не искаха да бъдат обвинени, че умишлено тласкат нагоре цените на черното злато, което и без техните усилия е изключително скъпо и упорито държи котировка над 70 щ. долара за барел. Главна вина за тази ситуация има Иран и спорът му със САЩ и другите световни сили за ядрената програма. По официални данни картелът непрекъснато увеличава производството на нефт, което от средата на 2005 г. надхвърля чувствително исканите от Венецуела 28 млн. барела на ден и в повечето случаи е било близко до 30 млн. барела.
Представителят на Саудитска Арабия подчерта, че нефтените пазари в момента са надценени въпреки свръхпредлагането на суровината. Президентът на Венецуела Уго Чавес обаче твърди, че американският начин на живот гълта прекалено много енергия. Което не му попречи да предостави щедро гостоприемство на министрите на петрола в страната си. Нови бронирани лимузини Мерцедес ги возеха до хотелските им апартаменти, заредени със специално произведен сапун от екзотични плодове. А в свободното си време те можеха да избират разходка с лодки или пътуване до Карибски остров. В центъра на вниманието беше речта на Чавес на фона на Ейнджъл фолс - живописен водопад в джунглата, който е и най-големият в света.
Разходите на Венецуела за това царско посрещане се оценяват на 5 млн. щ. долара - 20 пъти повече от стойността на регулярните им срещи във Виена. Най-скъпото съвещание на ОПЕК досега беше в Кувейт през декември 2005 г. и струваше 3 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във