Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК+ не иска да увеличава петролните доставки

Световните петролни запаси ще продължат да изтъняват до края на годината, но положението ще е много различно през 2022-а когато се очаква предлагането да надхвърли търсенето, ако групата ОПЕК+ продължи да добавя нови количества черно злато на пазара според плановете си. 

Международната енергийна агенция (IAE), американската Енергийна информационна администрация (EIA) и ОПЕК прогнозират, че тазгодишният петролен дефицит ще се трансформира в излишък през следващата година. При това, петролният картел не вещае най-мрачния сценарий от трите организации и след очаквано трудно първо тримесечие е най-оптимистично настроен за следващите девет месеца на 2022-а.    

И трите групи анализатори смятат, че ударното изчерпване на петролните резерви е приключило. И ако производителите продължат да увеличават предлагането с планираните 400 хил. барела на ден и през идните месеци, запасите ще започнат отново да се натрупват през 2022-а дори след повишеното зимно потребление на черно злато, наложено от високите цени на природния газ.

Зад този широк консенсус обаче се наблюдават съществени различия в детайлите в тримесечен разрез.

Експертите на ОПЕК прогнозират кратък период на слабо потребление през първото тримесечие на идната година, за разлика от другите две агенции. След което предвиждат силен растеж през останалите девет месеца, който от второто полугодие нататък надхвърля очакванията както на IAE така и на EIA и надхвърля леко 103 млн. барела дневно в края на 2022-а срещу малко над 100 млн. барела на ден според IAE. Като се има предвид, че анализаторите и на трите групи ползват еднакви исторически данни при съставянето на прогнозите си, става ясно защо пазарите са толкова неустойчиви, с резки колебания. 

В допълнение към предвижданията за мощен ръст на търсенето на суров петрол, се очаква и слабо предлагане на суровината от страните-производителки извън ОПЕК през двете летни тримесечия на 2022-а. Това предполага и необходимост от по-големи количества черна злато, добити от ОПЕК+, през второто полугодие. Дотогава петролните пазари ще са балансирани и предлагането ще задоволява търсенето, сочат анализите на петролния картел. Те обаче са в рязък контраст с вижданията на другите две агенции, които прогнозират, че глобалното предлагане на черно злато ще надхвърля значително търсенето от второто тримесечие на 2022-а нататък. А излишъкът ще доближи 3 млн. барела на ден до края на идната година срещу не повече от 500 хил. барела дневно според ОПЕК.  

С тези прогнози за задаващ се излишък става ясно защо производителите на черно злато от ОПЕК+ подхождат предпазливо към призивите да достаят на пазара по-големи от планираните допълнителни количества горива. Но като се има предвид, че наличните складови запаси от суров петрол са доста под целевото средно равнище за периода 2015-2019-а, трябва все пак първо да преживеем зимата. 

Черното злато влезе в новата седмица със силен старт. Фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" с доставка през декември се търгуваха срещу 85.70 долара за барел в 9.10 ч бълграско време, а американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през ноември се котираше за 83.42 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във