Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК каза на Брюксел, че петролната криза е извън контрола му

ОПЕК заяви на 11 април, че сегашната криза на глобалните пазари на суров петрол, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, е извън контрола на групата.

Генералният секретар на ОПЕК - Мохамад Баркиндо - пресмята, че загубата на руски петролни доставки, причинена от действащите и от бъдещите санкции или бойкот на потребителите, може да надхвърли 7 млн. барела на ден. И картелът няма възможност да попълни това количество с допълнително производство. Това е отговорил Баркиндо на еврокомисаря по енергийните въпроси на Европейския съюз - Кадри Симсон, която е изтъкнала отговорността на ОПЕК да балансира пазара.

В документ, който са видели и репортери на агенция "Блумбърг", Симсон е казала, че групата може да използва съществуващите си свободни мощности, за да помогне за преодоляване на кризата. Баркиндо обаче е репликирал, че пазарите се клатят от политически фактори, а не от търсене и предлагане, и организацията няма влияние върху тях. "Тези кризи създават високи пазарни колебания..., но зад тях не стоят фундаментални фактори и те са изцяло извън контрола на ОПЕК", подчертал генералният секретар на картела.   

Репликите между представителите на двете страни са били разменени по време на регулярния диалог между ЕС и ОПЕК. 

Петролните котировки продължават да се колебаят в близост до 100 щ. долара за барел, а на 12 април суровината сорт "Брент" с доставка през юни надхвърли 101 долара за барел след като Китай облекчи драконовските мерки за овладяване на новия взрив от заболели от коронавируса. Този ценови ръст повишава разходите за петролни производни като бензин и дизел, напомпва допълнителна инфлация и влошава качеството на живот на хората.  

Страните членки на ОПЕК, начело със Саудитска Арабия отхвърлят призивите на едрите петролни потребители като САЩ, да попълнят празнината, оставена от Русия. Освен пазарните им възгледи, те със сигурност имат и други причини за въздържанието. Рияд, редом с Москва, оглавяват алианса ОПЕК+, в който участват 23 държави производителки на черно злато. И саудитското кралство вероятно иска да съхрани политическите си връзки с Кремъл, който помогна на саудитците да намалят зависимостта си от Вашингтон. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във