Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОПЕК иска сключването на официален съюз с Русия

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ от Персийския залив искат официално партньорство между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и групата, водена от Русия, за да се управлява глобалния пазар на петрол, превръщайки алианса в картел, съобщават източници от ОПЕК за Wall Street Journal. Способността на един такъв алианс да поставя долна граница на цените на петрола ще противоречи на целта на американския президент Доналд Тръмп цените на бензина за американските потребители да намалеят преди президентските избори следващата година, сочи Investor.bg.

От алианса обаче може да спечели процъфтяващата петролна индустрия в САЩ, а и да засили енергийната независимост на страната. Американските шистови производители, които намалиха пазарното влияние на ОПЕК, наскоро губят инерция заради по-ниските цени. Предложението на ОПЕК ще формализира съюза между страните членки и група, водена от Москва, която включва някои от бившите съветски републики и други държави, включително Мексико. Двете групи работят активно заедно през последните години, включително през декември, когато договориха сделка за ограничаване на добива.

Иран и други производители се противопоставят на по-конкретно партньорство, опасявайки, че групата може да бъде доминирана от Саудитска Арабия и Русия, казват източниците. Рияд и Москва са двата най-големи производители на петрол в света. Говорителка на руското енергийно министерство не е отговорила на искането за коментар. Страните членки на ОПЕК и групата водена от Русия ще обсъдят предложението на срещата следващата седмица – на 18 февруари, във Виена, казват източниците. Министрите се надяват да договорят финална сделка, когато представителите на двете групи се срещнат отново през април.

Всяко официализиране на сътрудничеството между Саудитска Арабия и Русия ще бъде в интерес на повишаването на цените на петрола от сегашните им нива от близо 60 долара за барел. Балансиран национален бюджет на саудитското кралство например изисква цените на петрола да са над 80 долара за барел. Такъв ход обаче ще засили напрежението и с Вашингтон и ще предизвика допълнителни нападки от Тръмп, който бързо критикува ОПЕК и съюзниците му, когато полагат усилия да повишат цените на петрола.

Макар че Русия често върши неща, които дразнят западните ѝ съперници, все още има граници, до които тя е готова да стигне. Руските производители също не са доволни от миналите производствени квоти, които удариха бизнеса им. А и страната иска да избегне действия, които рискуват те да останат изолирани от американските бизнес партньори и капитала им, казва Боб МакНали, бивш енергиен съветник на президента Джордж Буш, сега частен консултант.

Освен това производството на петрол е твърде силно в цял свят, особено в САЩ, за да може устойчив алианс да предизвика сериозни увеличения на цените, които да ударят потребителите, казват анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във