Банкеръ Daily

Пари и пазари

"ОПЕК+" договориха сделка след двуседмични спорове

Министрите на ОПЕК и приятели се споразумяха на 18 юли да увеличат предлагането на суров петрол от август нататък, за да охладят цените на черното злато, скочили до най-високите си равнища за последните две години и половина. До сделката се стигна след като Саудитска Арабия и други страни от групата, която включва и Русия, се съгласиха да удовлетворят претенциите на Обединените арабски емирства, които заплашваха плана. След извъредното виртуално съвещание министърът на енергетиката на ОАЕ - Сухаил бен Мохамед ал-Мазруи - изрази задоволство от решението, а саудитският му колега принц Абдулазис бен Салман отказа да отговори на въпросите как е бил постигнат компромиса.    

"ОПЕК+" оряза през миналата година производството си с рекордните 10 млн. барела суров петрол на ден след като пандемията и ценовата война, открита от Рияд, доведоха петролните котировки до колапс. Оттогава групата постепенно връща на пазара части от орязаните количества и в момента те са редуцирани от 10 на около 5.8 млн. барела на ден. 

Според новата сделка от август до декември 2021-а "ОПЕК+" ще увеличи предлагането на черно злато с още 2 млн. барела дневно или средно с по 400 хил. барела дневно на месец, съобщи в официално изявление ОПЕК. 

Крайният срок, в който ще е в сила цялостното споразумение на групата, се удължава до края на идната година вместо до първоначално планиранираната дата 1 април 2022-а. Всъщност именно този пункт раздели Рияд и ОАЕ. Двете държави от Залива поддържаха предложението за незабавно увеличение на добива, но ОАЕ се противопостави категорично на идеята на саудитците за удължаване на пакта до края на 2022-а без те да получат по-висока производствена квота. 

За преодоляване на разногласията, които заплашваха да блокират повишеното предлагане от август нататък, "ОПЕК+" се съгласи на нови квоти за някои членове на групата от май 2022-а, между които - ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и Ирак. Тази корекция ще вкара на пазара допълнително 1.63 млн. барела дневно от следващия май, по сметки на агенция "Ройтерс". 

Базовото производство, от което бяха изчислени редукциите на ОАЕ, се повишава на 3.5 млн. барела дневно от май 2022-а вместо сегашните 3.168 млн. барела на ден. Базовите равнища на Саудитска Арабия и Русия нарастват до 11.5 млн. барела на ден за всяка от държавите, а на Ирак и Кувейт - с по 150 хил. барела дневно.

Принц Абдулазис обяви, че Нигерия и Алжир също могат да получат одобрение за повишение на базите си. 

Петролните котировки омекнаха още през седмицата заради агресивното настъпление на валиант делта на COVID-19 и в очакване на новата договореност. Те приключиха седмицата на ниво 73.59 щ. долара за барел за фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през септември и 71.82 долара за берл американски лек суров петрол сорт WTI с доставка през август. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във