Банкеръ Daily

Пари и пазари

ООН отчита рязко поевтиняване на храните по света

Цените на храните в световен мащаб рязко спаднаха през март, засегнати от спад в търсенето, свързан с пандемията от коронавируса и срива на петролните цени, съобщава Агенцията за храните на ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, измерващ месечните промени в цените на кошница от стоки, сред които зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през март с 4.3% спрямо предходния месец, до ниво от 172.2 пункта. "Спадът на цените в голяма степен се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се влияят от все по-влошаващите се икономически перспективи“, заяви старшият икономист на FAO Абдолреза Аббасиан, цитиран от "Ройтерс".

Индексът за цените на захарта отчете най-голямо понижение, намалявайки с 19,1% спрямо предходния месец. Спадът е предизвикан от намаляване на потреблението, свързано с пандемията от коронавируса, както и заради по-ниското търсене от производителите на етанол поради скорошното рязко поевтиняване на суровия петрол.

Ценовият индекс на растителното масло се понижи с 12% за месец, потиснат от падащите цени на палмовото масло, което беше свързано с понижаване на цените на суровите минерални масла и с нарастващата несигурност около влиянието на коронавируса върху пазара.

"Цените на петрола паднаха с повече от 50 на сто през изминалия месец, което предизвика голямо въздействие в посока надолу върху биогоривата, които са важен източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла“, посочи анализаторът на FAO Питър Тоенес.

Данните показват още, че индексът, измерващ цените на млечните продукти спада с 3% през март в сравнвние с февруари, обусловен от намаляването на котировките и забавянето на глобалното търсене на внос на обезмаслено и пълномаслено мляко на прах, докато индексът на месото се понижи с едва 0,6 на сто.

Индексът на цените на зърнените култури отчете спад от 1.9% през март, а цените на ориза се повишават за трети пореден месец заради натрупаните запаси, притесненията около вируса, но както и заради информациите, че Виетнам може да въведе забрана за износа на ориз. 

Междувременно FAO повиши леко своите оценки за производството на зърнени култури в световен мащаб и остави непроменена прогнозата за пшеничните продукти.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във