Банкеръ Daily

Пари и пазари

ООН отчита безпрецедентно поскъпване на храните

Цените на хранителните продукти в глобален план продължават да препускат и вече са достигнали най-високите си равнища за последните почти десет години, констатират експерти на ООН. Което увеличава опасенията за растящите сметки на домакинствата за прехрана точно когато икономиките се борят да излязат от кризата от COVID-19.

Индексът на ООН, следящ световните разходи за храна, се е повишил за 12-и пореден месец през май, което е най-продължителният възход за последното десетилетие. Продължаващото поскъпване заплашва да натрупа по-обхватна инфлация и да възпрепятства усилията на централните банки да вкарат повече стимули в стопанствата.

Сушата във важни селскостопански райони на Бразилия уврежда реколтата от зърното до кафето. Забавя се и ръстът на производството на растително олио в Югоизточна Азия. Това качва разходите на фермерите, отглеждащи добитък и заплашва да ограничи допълнително глобалните складови зърнени запаси, изчерпани от растящото търсене на Китай. Наблюдаваният ценови скок връща спомените за 2008-а и 2011-а, когато скъпотията предизвика гладни бунтове в над 30 държави. 

Продължителният ценови ръст на базови суровини се усеща на рафтовете на магазините в много държави - от Кения до Мексико. Проблемите ще са особено критични в някои от най-бедните и зависими от внос нации, които имат ограничени покупателни възможности и изтощени от пандемията социални системи.

Хранителният индекс на ООН се търгува на най-високите цени от септември 2011-а, а майският му ръст с цели 4.8% е най-голям за последните повече от десет години. Всичките пет компоненти на индекса са се повишили през миналия месец, като най-мощно са поскъпнали растителното олио, зърното и захарта. Проблемът със световния глад вече се е задълбочил критични равнища след като пандемията разшири неравенствата при изхранването, влошени допълнително от екстремното време и от политическите конфликти. 

Все пак, ред елементи, "надули до небето" разходите за храна преди десетилетиe, в момента не са налице. Например, цените на суровия петрол, които доближиха 150 щ. долара за барел, днес са наполовина по-ниски. А оризът - една от основните световни храни - остана сравнително спокойна на фона на сегашния скок на котировките на селскостопанската продукция.

Най-голяма вина за ценовия ръст през последната година има Китай с "непредсказуемо огромни" покупки на зърно от чужбина, посочват експертите по прехраната на ООН. Те очакват резервите да останат относително постоянни през идния сезон. Лятното време в Северното полукълбо ще се окаже критично за преценките доколко реколтите в САЩ и Европа ще могат да попълнят недостига на селскостопанска продукция в световен мащаб.

По оценка на ООН, макар че сегашните проблеми не са толкова тежки колкото в периода 2008-2010-а, запасите са наистина "граничо ниски". И трябва да се наблюдават много внимателно през следващите няколко седмици, защото времето може да създаде огромни предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във