Банкеръ Daily

Пари и пазари

Онлайн платформи намаляват качеството на видеата си в ЕС заради COVID-19

Онлайн платформата YouTube, собственост на Alphabet, съобщи, че ще намали качеството на видеоклиповете си в ЕС, за да избегне блокирането на интернет. Това се случва на фона на масовата изолация на хиляди европейци, започнали работа от домовете си заради коронавируса, съобщава "Ройтерс".

YouTube е втората компания след Netflix, която предприе подобни действия, след като европейският комисар по вътрешния пазар и дигитализацията Тиери Бретон призова стрийминг платформите да намалят качеството на своите видеа, за да предотвратят претоварването на интернет пространството. Видеоклиповете обхващат значителна част от онлайн трафика.

Решението идва след проведения разговор между Бретон и изпълнителните директори на Alphabet и YouTube - Сундар Пичай и Сюзън Войчицки. От компанията посочват, че до момента са регистрирани само няколко пика в потреблението, но са предприели действия, за да минимизират натоварването на системата.

"Поемаме ангажимент временно да превклюяим целия трафик в ЕС към стандартната резолюция по подразбиране", коментират от компанията. Говорителят й уточни, че решението включва Великобритания и първоначално ще действа в период от 30 дни, като продължителността може да се преразгледа.

Клиповето със стандартна резолюция не са толкова детайлни или ясни като тези в висока резолюция. "Горещо приветствам инициативата, която Google предприе, за да запази безпроблемното функциониране на интернет по време на кризата около COVID-19", каза Бретон.

Европейските телекомуникационни доставчици, от Vodafone до Deutsche Telekom, съобщават за силно покачване в трафика на данни през последните дни. Това от своя страна подтикна Бретон да направи своя призив, преди интернет да се срине.

Бретон иска интернетът да може да се справя с критичните услуги като здравеопазване и онлайн обучение, след като хиляди деца продължават своето образование от домовете си заради пандемията.

По-рано от Netflix информираха, че ще намалят преносния капацитет, който определя качеството и размера на аудио и видео файловете във всичките стрийминг услуги в Европа през следващите 30 дни. По този начин ще се намали трафикът в европейските мрежи с около 25%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във