Банкеръ Daily

Пари и пазари

OMV с драстична прогноза: Спад на добива на газ в Европа с 50 млрд. куб. м годишно

Производството на газ в Европа ще намалява с 50 милиарда кубични метра годишно, като обаче търсенето на синьо гориво ще се увеличава всяка година. Това заяви на Петербургския международен газов форум Манфред Лайтнер, член на ръководството на австрийската компания OMV, предадоха ТАСС и БТА. "С 50 милиарда кубични метра на година ще бъде съкратен добивът в Европа, ще трябва да запълним празнината с внос. Търсенето ще продължи да нараства", каза той.

Лайтнер нарече Русия най-важен за Европа партньор в доставките на газ. По думите му именно чрез сътрудничеството с Русия Европа успява да постигне баланс между търсенето и предлагането на газ на вътрешния си пазар.

В кулоарите на газовия форум във Петербург руският заместник-министър на енергетиката Кирил Молодцов заяви, че съществуващите запаси от въглеводороди в Русия ще стигнат за още най-малко 40-50 години.

"Имаме въглеводороди за минимум 40-50 години", каза Молодцов, цитиран от ТАСС, коментирайки изказване на ръководителя на Сбербанк Герман Греф, че запасите от суровини на Русия могат да свършат през 2028-2030 г.

Според ръководителя на Сбербанк историческият изход от моноресурсното състояние на руската икономика е много болезнен. Греф все пак изрази надежда, че е поставено началото на изменение на качеството на икономическия растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във