Банкеръ Daily

Пари и пазари

OMV и Елдрайв си партнират в регионалната електромобилност

Електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния

Електромобилите вече търсят мястото си по пътищата на България. Все още те са малко като брой - заради високата цена и липсата на достатъчно станции за зареждане, но държавата се опитва да стимулира придобиването на такива возила.

Все още подкрепата не е тава масова, като облекчения има за общините и държавни ведомства. Централната администрация, териториалните й подразделения и общините могат да кандидатстват по схемата за насърчаване използването на електромобили на Националния доверителен екофонд. През март тази година беше поредната поканата е в рамките на Инвестиционната програма за климата (ИПК) по Схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства. Финансирането от Националния доверителен екофонд може да достигне до 40 хил. лева в зависимост от категорията на превозното средство

Но продажбите показват интерес към тези возила у нас. Според експертите обаче пазарът на електромобили трудно ще се развие тук, ако няма субсидии при покупката от държавата. В Румъния например има 10 хил. евро субсидия при покупка на електромобил. При нас нещата все още са началния си етап. В София и в някои големи градове има безплатно паркиране на синя и зелена зона, в столицата няма данъци и с това се изчерпват "предимствата" при покупка на е-автомобил.

Според някои анализатори секторът на услугите ще бъде един от катализаторите за по-широко навлизане на електромобилите. Куриерските фирми вече заявиха интереса си към използването им в градовете.

Важна причина за промяна на пазара на автомобили и в подкрепа  на "масовата електрификация" на транспорта са и новите екологични изисквания, които непрекъснато се увеличават. От 2020 г. в ЕС влизат в сила ограничения за продажби на нови автомобили с по-нисък стандарт от Евро-5.

И другата важна стъпка в този процес е мрежата от зарядни устройства. Може да се каже, че страната добре, като се има в предвид факта, че всичко се случва на база на частната инициатива. По данни от Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) у нас вече има общо 180 точки за зареждане на електромобили и сме много по-добре от съседните ни балкански страни.

В този процес се вписва и стратегическото партньорство, което обявиха OMV и Елдрайв. Те планират да изградят над 30 бързозарядни станции на обекти на OMV в България и Румъния през следващите години, с което дават подкрепата си за развитието на регионалната електромобилност.

Станциите ще бъдат инсталирани на OMV обекти, разположени на главни пътни артерии, и ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час. Първите две такива бързозарядни станции са инсталирани на обектите OMV Даскалово, разположен на автомагистрала "Струма", и OMV Голямоконарско, разположен на Голямоконарско шосе до Пловдив, и вече работят.

"Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния", коментира Дeчeбaл Tyдop, Ритейл мениджър на OMV България. За собствениците на електромобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкова важна, колкото и бързото зареждане. "В този смисъл партньорството с Елдрайв е израз на стремежа ни в най-пълна степен да отговорим нуждите на нашите клиенти, като в същото време е и в унисон със стратегиите за устойчиво развитие и устойчива мобилност", отбелязва Тудор.

Според Стефан Спасов, изпълнителен директор на Елдрайв, това партньорство е много важна стъпка в развитието както на нашата мрежа, така и на електромобилността в региона. Инсталирането на тези бързозарядни станции ще позволи на собствениците на електромобили да пътуват спокойно както по междуградската пътна мрежа в България, така и във и до Румъния. "Изключително сме горди, че сме не само най-голямата мрежа в региона, но и един от най-сериозните играчи в този сектор в Източна Европа. Партньорството с водеща международна компания, каквато е OMV, е голямо признание за нас и сме много щастливи, че успяхме да го осъществим, въпреки усложнената обстановка в момента", допълни още Спасов.

OMV е поредната компания, която инсталира зарядни станции за е-мобили на своите обекти. Към края на миналата година на 11 от обектите на Shell у нас има вече такива устройства.

От Пътна полиция отбелязват засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България. Според последните данни общо 2721 са регистрираните електромобили към края на април тази година, което е с 290 повече в сравнение декември 2019-а. Регистрираните хибридни модели пък са се увеличили с близо 3000 и вече наброяват 10 074, като много от тях са плъг-ин и също имат нужда от зарядни станции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във