Банкеръ Daily

Пари и пазари

Около 40% от преките чуждестранни инвестиции в света са „фантомен капитал“

Почти 40%, или около 15 трилиона долара от преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в света са „фантомен капитал“, предназначен да минимизира данъчните сметки на многонационални фирми, показва проучване, публикувано от Международния валутен фонд, цитирано от Bloomberg.

Такива инвестиции - които сега са еквивалентни като стойност на комбинирания БВП на Китай и Германия - нараснаха с около 10 процентни пункта през последното десетилетие, въпреки целенасочените глобални опити за ограничаване избягването на данъци. Капиталът обикновено преминава през "кухи" компании, които не развиват реална бизнес дейност.

„ПЧИ често са важен двигател за истинска международна икономическа интеграция, като стимулират растежа и създаването на работни места и повишават производителността“, се казва още в доклада. Но фантомният капитал „размива традиционната статистика за ПЧИ и затруднява разбирането на истинската икономическа интеграция“.

Почти половината от световния фантомен капитал се намира в Люксембург и Холандия, като само 10 икономики в света притежават над 85% от тези инвестиции. „Люксембург, страна от 600 000 души, получава толкова преки чуждестранни инвестиции, колкото САЩ и повече от Китай“, подчертават от Международния валутен фонд.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във