Банкеръ Daily

Пари и пазари

Около 26 000 пенсионери получават повече от работещите българи

Общо 26 549 българи получават лична пенсия от 1200 лв., колкото е от 1 юли таванът на тези суми у нас. Това става ясно от данни от системата за електронни справки на НОИ за август. Сред тези българи има и такива, за които реалният размер на пенсията по съвпадение е толкова, т.е. не са ощетени.

Повечето от тези пенсионери -14 456 човека, са се пенсионирали по общия ред - с пенсия за осигурителен стаж и възраст в масовата трета категория. Логично най-високите пенсии имат, тези които са работили в сектор "Сигурност" - 6477 човека. След тях са миньорите, летците и други, все хора със стаж от първа и втора категория труд. Те пък са общо 4989 човека.

Сред получаващите 1200 лв. пенсия има и любопитни случаи. Общо 258 от тях вземат точно 1200 лв. пенсия, но са се пенсионирали предсрочно, срещу което пожизнено ще получават по-нисък размер на пенсията. Други 368 човека получават таванът на пенсия за инвалидност поради общо заболяване - това са инвалидни пенсии, но за хора, които имат известен осигурителен стаж. Един човек получава максимална сума, но за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във