Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Около 100 млрд. долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари

Кристалина Георгиева

Предвиждаме най-лошия икономически спад от Голямата депресия насам. Глобалният растеж ще се превърне в рязко отрицателен през 2020 г. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, добавяйки, че догодина ще се наблюдава само частично възстановяване.

Тя подчерта, че около 100 милиарда долара инвестиции вече са избягали от развиващите се пазари - три пъти повече от изтеглянето на капитали, наблюдавано при световната финансова криза през 2008-а.

По думите й глобалната пандемия от коронавирус е причинила най-голямата икономическа криза, за разлика от която и да е друга през миналия век, което ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване, съобщава AFP. Георгиева посочи, че 170 от 180-те членове на Международния валутен фонд ще изпитват спад на доходите на глава от населението.

Дори и в най-добрия случай МВФ очаква само "частично възстановяване" през следващата година, като се предположи, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да позволи на нормалния бизнес да се възобнови, тъй като блокирането, наложено за ограничаване на разпространението на вируса, се премахва.

Но "може да се влоши" и "има огромна несигурност около прогнозите" и продължителността на пандемията.

Страните вече са предприели стъпки на обща стойност 8 трилиона долара, но Георгиева призова правителствата да направят повече, за да осигурят "спасителни линии" за бизнеса и домакинствата, за да се "избеге стресиране на икономиката, което би затруднило повече възстановяването“.

Във вторник МВФ ще публикува Световната икономическа перспектива с мрачни прогнози за своите членове за тази и следващата година. През януари Фондът прогнозира растеж в световен мащаб от 3,3% през тази година и 3,4% през 2021 г. Но това беше различен свят.

"Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати", заключи Георгиева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във