Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Оживление на имотния пазар

Оживление на пазара на недвижими имоти в повечето му сегменти се наблюдава през второто полугодие на 2013 г. в България, съобщи международна компания от бранша.

Оживлението се генерира от стабилното усвояване на първокачествените имоти и проекти, сочи анализът на компанията, предаде БТА.

Изминалата 2013 г. се откроява с повишена активност на офисния пазар и значителен дял на площи, наети от разширяващ се или новонавлизащ бизнес - близо 30% от всички сделки.

За първи път от 2009 г. свободните офис площи в София, системно вариращи между 20-25 на сто, се понижават до 18 на сто.

Според анализа на компанията, усвоените офис площи през 2013 г. регистрират нива, сходни с тези отпреди кризата. Основен двигател на търсенето са международни компании от аутсорсинг и IT сектора, които разширяват дейността си в България или навлизат на местния пазар, коментират анализатори на фирмата.

Пазарът на логистични и индустриални имоти в България през 2013 г. се развива стабилно, но с умерени темпове. Нараства броят на логистичните проекти, чиято реализация може да доведе до раздвижване в сегмента през 2014 г.

Фармацевтичните компании, дистрибуторите на бързооборотни стоки, производителите на автомобилни компоненти и електроника продължават да диктуват търсенето на индустриални площи в България.

15 на сто ръст в броя сключени сделки през 2013 г. спрямо предходната 2012 г. отбелязва жилищният сегмент при средно високия и висок клас жилищни проекти в София. Откроява се тенденцията в сегмента на жилищните комплекси за покупка, с цел инвестиция.

В началото на 2014 г. пазарът на недвижими имоти в България потвърждава индикациите за стабилен ръст в реализацията на качествени имоти или такива, които имат неоползотворен дългосрочен пазарен потенциал.

Започват да се открояват проекти, които могат да формират интересен инвестиционен продукт. Това е валидно за всички сегменти на имотния сектор, като в някои от тях все по-отчетливо се забелязва и потенциален недостиг в предлагането на нови активи, отговарящи на растящите критерии на купувачи или ползватели.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във