Банкеръ Daily

Пари и пазари

ОИСР: Световният икономически растеж вече достигна пик

Световният икономически растеж вероятно достигна връхна точка с оглед на растящите търговски търкания и турбуленциите на развиващи се пазари. Световната икономика е на път да нарасне с 3,7% през тази и следващата година, след като през миналата година беше отчетена експанзия от 3,6 на сто. През май обаче ОИСР прогнозира по-солиден растеж от 3,8% през 2018-а и от 3,9% през 2019-а година. Това обяви в четвъртък Организацията за икономическо сътрудничество и развитие при представяне на своите нови, по-ниски прогнози, цитирана от БНР.

Растежът на международната търговия, който беше важен двигател за глобалния икономически подем през последните години, се е забавил през тази година до около 3% от 5% през 2017-а, тъй като напрежението между САЩ и основните им търговски партньори се е отразило негативно на доверието и на инвестициите.

"Експортните поръчки започнаха да намаляват, като тази тенденция продължава от няколко месеца, което означава, че забавянето на растежа на търговията ще продължи", посочи пред журналисти главният икономист на ОИСР Лорънс Буун, цитиран от Ройтерс. "Свидетели сме на възход на протекционизма, което влошава икономическите перспективи", добави тя.

Въпреки че Съединените щати са основен източник на тези търговски напрежения, икономическата перспектива пред САЩ, според ОИСР, изглежда най-добра сред останалите големи развити икономики благодарение на намаляването на данъците и на увеличаването на държавните разходи. С оглед на това ОИСР остави без промяна прогнозата си за растежа на американския БВП с 2,9% през тази година, но намали леко очакванията си за растежа през следващата година до 2,7%, от 2,8%. Според базираната в Париж организация, вносните мита в САЩ са започнали да оказват влияние върху най-голямата икономика в света, преценявайки, че вече въведените тарифи ще повишат общите американски цени с 0,3 до 0,4 на сто.

На този етап по-слабата местна валута е помогнала на Китай да успее да абсорбира негативния ефект от по-високите американски мита. Това накара организацията да остави непроменени прогнозите си за растежа на втората по сила световна икономика на ниво от 6,7% за тази и от 6,4% за следващата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във