Банкеръ Daily

Пари и пазари

Огромен интерес към търг за конфискувани биткойни в Германия

Огромен интерес предизвика обявен в Германия търг за продажба на конфискувани биткойни. Хиляди "ловци" на изгодни оферти за купуване на криптовалути са се регистрирали за аукциона, на който се предлагат конфискувани от германската прокуратура дигитални "монети".

Министерството на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия, най-голямата германска провинция, обяви търг на биткойни на "8-цифрена стойност" в евро. Това е предизвикало необичайна активност на сайта за продажба на конфискувани активи - само за няколко дни 4000 потребителя са се регистрирали за участие в търга. 

Наддаването е започнало от 42 400 евро. Първата оферта е била за 56 060 евро, съобщава Bloomberg. По същото време на криптоборсите биткойнът е струвал 62 837 долара. 

Министерството на правосъдието на Северен Рейн-Вестфалия излезе с пост в "Туитър" по темата. От министерството написаха, че "всяко евро, извлечено от престъпни мрежи (в полза на държавата), помага за намаляването на престъпленията". Оказва се, че биткойните са били иззети след акция срещу киберпрестъпления, извършвани предимно в "тъмната мрежа" (Darknet). 

Според германското законодателство биткойнът се третира като всеки друг актив, конфискуван заради връзка с престъпна дейност. Прокурорите трябва да обявяват търг за тяхната продажба, след като ги изземат. Затова в съседство на портфейла с биткойни на сайта на министерството е имало обяви за продажбата на "Порше Кайен" и музикален инструмент - арфа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във