Банкеръ Daily

Пари и пазари

Официално: Еврохолд подаде оферта за активите на ЧЕЗ в България

След задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп, най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи днес обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.  

"Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати. Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки. Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", се казва в съобщение на компанията.

Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери. 

"До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга. 

В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно", се посочва още в позицията на компанията.

Конкуренти на "Еврохолд" са "Инерком" на Гинка Върбакова и индийската India Power. Към момента чехите имат сключен договор с Върбакова. Според различни източници обаче "Инерком" не изпълнява ангажиментите си по контракта. Сделката между ЧЕЗ и "Инерком", оценявана на над 320 млн. евро, бе забранена от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като антимонополистите прецениха, че обединеното дружество ще има господстващо положение на пазара на електроенергия. Решението на КЗК бе обжалвано пред Върховния административен съд, като делото е насрочено за месец май. В това време обаче се очаква ЧЕЗ да започне преговори с другите кандидати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във