Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Очакванията за слаб долар са силно преувеличени

Противно на твърденията на Уолстрийт, че зелените пари трябва да поевтиняват, валутните търговци  не мислят така. И докато цял хор от анализатори от "Моргън Стенли" и "Номура" предричат мрачни дни за щатската валута, пазарът разказва различна история.

Доларът е добавил почти 1% към пазарната си оценка от деня на изненадващо примиренческото съвещание на Федералния резерв през януари, заличавайки напълно загубата, натрупана от началото на 2019-а. А перспективата е той да продължи да се засилва, поне ако се съди от пазара на опции. Цените на контрактите, които поскъпват, ако американската валута  повиши стойностите си спрямо основните си конкуренти през идните три месеца, са в близост до най-високите им равнища от средата на декември 2018-а - в сравнение с гаранциите, застраховащи доларовия спад. Контрастът с очакванията на анализаторите е забележителен - експертите прогнозират доларът да отслабне с 2.7% към еврото до 30 юни, според усреднената прогноза на агенция "Блумбърг".

Според експертите на  "Джей Пи Моргън" 2020-а може би не е годината на очакваната рецесия. И промяната на тона на Федералния резерв по-скоро подсказва на инвеститорите да преосмислят времето за промяна на инвестиционния цикъл. Което с прости думи означава, че те засега не трябва да се ръководят от страхове от рецесия. В анализ за клиентите си банковите стратези посочват, че "ако щатската централна банка се тревожи по-малко от нивото на пълната заетост, ако е по-толерантна  към скок на инфлацията и не желае толкова силно да въведе рестриктивна политика, то 2020-а може и да не е годината, в която да се мисли за рецесия и ще е прибързано  да се градят позиции в защитни активи в края на 2019-а/началото на 2020-а". 

Междувременно  инвеститорите претеглят развитието на ситуацията около търговските преговори между Вашингтон и Пекин, преди да изтече срокът на "примирието" между враждуващите страни в началото на март. Както и казаното в обръщението на щатския президент Доналд Тръмп за състоянието на съюза. В него липсваха специфични инициативи за икономическата политика, но пък бяха очертани политическите приоритети за 2019-а и бе потвърдено намерението за изграждане на стена по границата между Щатите и Мексико. С което на инвеститорите бе напомнено, че повторно блокиране на администрацията не е изключено, ако няма сделка за бюджета до 15 февруари.

Еврото, което мнозина експерти очакват да поскъпне към зелените пари, засега не дава признаци за успех Просто защото последните новини от еврозоната не са благосклонни към единната европейска валута. Италия попадна в техническа рецесия в края на 2018-а, френската икономика пъшка под натиска на жълтите жилетки и дори Германия едва успя да отчете мижав растеж. Доверието на инвеститорите в икономическата перспектива на блока е паднало до най-ниската си стойност за последните четири години, а бизнес климатът е най-лош от 24 месеца насам. Европейската централна банка пък констатира повишена чувствителност към бъдещи рискове.

От октомври 2018-а еврото се колебае в близост до 1.14 щ. долара и, според "Ю Би Ес", е "забележително стабилно. В късната следобедна търговия на 6 февруари котировките бяха 1.1380 щ. долара за едно евро. След януарския завой на Федералния резерв обаче е по-трудно да се прогнозира значим спад оттук надолу на единната европейска парична единица. А инвеститорите са все по-обсебени от усещането, че зелените пари вече са достигнали максималните си цени.

Стратези на "Сосиете Женерал" предполагат, че тази "стабилност" може и да се пропука по време и след седмицата на празненствата на Китайската нова година. И след като засилването на юана тласна нагоре еврото през януари, не е изключена известна слабост, която да свали европейските пари до 1.12 щ. долара.

Или, както обобщава "Сосиете Женерал", "прекалено трудно е да обичаш еврото" точно сега. Проблемът обаче е, че не по-малко трудно е да обичаш и долара.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше необичайно активен. Средният дневен валутен оборот достигна 4110 млн. евро (8038 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едва 0.74% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във