Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Очакването за понижени лихви определя посоките

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Нормализация бе водещото настроение на международните пазари на държавен дълг през изминалата седмица. Другото характерно бе търсенето на посока в основните доходности. Новината, а и фокусът на седмицата преди ключовите данни за инфлацията в САЩ отново бяха върху процесите в Каталуния и последствията след референдума за независимост на испанската област. Липсата  на официално декларация за независимостта на Каталуния поне засега, изглежда, успокояват пазарите. Доходността на десетгодишните книжа, която предпочитат инвеститорите по испанския дълг, отбеляза седмичен спад от 3.3 базисни точки - до 1.66 на сто.

Политическата несигурност е водеща тема и в другата основна икономика от периферията на еврозоната - в Италия. Правителството на премиера Паоло Джентилони се намира на ключов кръстопът. То търси подкрепа за ключов изборен законопроект, чиято силна опозиция е популисткото движение "Пет звезди". Несигурността от предстоящото гласуване постави под натиск рисковите италиански активи и инвеститорите се насочиха към относителната сигурност на държавния дълг. През изминалата седмица доходността на италианските десетгодишни облигации отбеляза спад от 2.9 базисни точки - до 2.175 на сто.

В ядрото на еврозоната наблюдавахме опити за позициониране на инвеститорите между възможните рискове от периферията и очакванията за ръст на икономиките от валутния съюз. В крайна сметка доходността по немските бундове завърши седмицата при минимална промяна с -0.2 базисни точки - до 0.456% за книжата с десетгодишен матуритет. При френските книжа със сходен срок до падежа понижението бе с едва 0.5 базисни точки до 0.881 на сто.

Във Великобритания повишението на лихвите също изглежда почти сигурно да се случи на предстоящата среща на борда на Бенк ъф Ингланд. Според фючърсните пазари вероятността за това е над 90%, въпреки че бъдещето пред британската икономика не изглежда особено розово на фона на Брексит. Инвеститорите в джилтове правят опити да де ориентират в обстановката, а търговията с британски дълг бе в относително тесни граници. Книжата с десетгодишна срочност завършиха седмицата при равнища от 1.376% и спад от 0.9 базисни точки.

В очакване на протокола от срещата на борда на Фед, както и на ключовите данни за инфлацията, инвеститорите в трежърита не бяха склонни на големи сделки в която и да е посока. Повишението на лихвите до края на годината изглежда по-вероятно, но ниската инфлация остава проблем за Джанет Йелън и компания. Десетгодишните трежърита приключиха седмица при търсено ниво на доход от 2.335% и повишение с едва 0.6 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във