Банкеръ Daily

Пари и пазари

Очакването на новини даде тласък на почти всички финансови активи

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

Събитието на изминалата седмица определено бяха президентските избори в САЩ. Очакваната победа с голяма разлика на претендента - демократа Джо Байдън, не се случи, а до късният следобед в четвъртък победителят все още не беше ясен. Въпреки това вероятността следващият президент на САЩ да е точно Байдън изглежда доста по-висока и това даде своето отражение на международните финансови пазари. Общо взето очакванията за реализация на пакета с финансови мерки на демократите, който ще налее още повече ликвидност на пазарите, заедно с възможността за запазване на контрола на републиканците в Сената, която да осигури оставането на данъчните закони на Тръмп, даде положителен тласък на почти всички финансови активи. Трежъритата не останаха по-назад, като десетгодишните американски ДЦК видяха сериозно търсене, приключвайки седмицата при нива на доход от 0.755 и понижение от 12 базисни точки.

Отраженията по всички световни пазари бяха мигновени, като основните дългови емисии св движеха в сериозен унисон с трежъритата. В еврозоната това важеше с по-голяма сила за книжата на страните от периферията на валутния съюз. Явно по-добрите нива на предлагана доходност, заедно с възможността за сериозни фискални стимули на западния бряг на Атлантическия океан, се възприе добре от инвеститорите в италиански дългове. През изминалата седмица доходността по десетгодишната емисия на Ботуша се понижи с 8.8 базисни точки до 0.67 процента. Испанските книжа със сходен срок до падежа видяха поредна седмица на спад на търсената доходност, като отрицателните нива не изглеждат извън обхват. Доходността по десетгодишната испанска емисия приключи седмицата при нива от 0.092% и спад от 4.1 базисни точки.

В ядрото на еврозоната бе значително по-спокойно. Новината на седмицата идваше от Германия, където предлагане на 5-годишна зелена облигация бе посрещнато със значително по-ниско търсене от очакваното. Основният въпрос на инвеститорите е дали сегашните нива от под минус 0.60% за десетгодишните бундове са наистина устойчиви, а отговорът поне засега не изглежда ясен. Десетгодишните немски книжа завършиха седмицата при търсен доход до падежа от минус 0.631%, без промяна. Френските книжа със сходен матуритет видяха подкрепа, като доходността по тях се понижи с 1.4 базисни точки до минес 0.357 процента.

Във Великобритания фокусът след поредната седмица на добри новини за сделка по Брексит, но и липса на такава, падна върху Бенк ъф Ингланд.  На заседание на монетарния борд в четвъртък основната лихва очаквано бе оставена непроменена, но в същото време обявените планове за изкупуване на облигации разочароваха инвеститорите. Десетгодишните джилтове видяха седмичен спад на доходността от 3.4 базисни точки до 0.226 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във