Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОЧАКВА СЕ СПАД НА СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ

За разлика от миналата година, когато общият брой на сделките с имоти за пореден път отбеляза повишение, надхвърляйки 310 хил., през 2008-а се очаква спад. Шефове на агенции за недвижими имоти дори смятат, че ще има инвеститори, на които ще е трудно да завършат проектите си, за да ги отдадат под наем или да ги продадат.
Според брокерите, цените на парцелите извън големите населени места се запазва относително еднаква. Същото важи и за терените в селските райони, където все още не се забелязва сериозна търговия с недвижими имоти. Най-голямо е увеличението на цените на индустриалните площи във Варна -124%, и в Пловдив - 121.2 на сто. Презастрояването на централните части на градовете доведе до чувствително увеличение на парцелите, кандидатстващи за регулации и промяна на статута им. Липсата на терени за жилищно строителство доведе и до увеличение на ставките за обезщетения, които в отделни райони на България достигат до 35-40 на сто от стойността на земята.
В София най-много се търсят места край булевардите и големите пътни артерии. През 2007-а най-предпочитани са били бул. България, Цариградско шосе, Околовръстен път, Симеоновско шосе и районът около летището.
Във Велико Търново за построяване на търговски сгради и логистични центрове също се купуват парцели край магистралния път, като се търгува предимно земеделска земя и се променя предназначението й. Заради по-приемливите цени край Пловдив има предпочитания към сделки с парцели с непроменен статут за изграждане на промишлени обекти и сладове. За построяване на еднофамилни къщи се търгуват места в селата до 20 км от града. Най-голям е интересът към Марково, Белащица, Брестник, Първенец и Храбрино.
Земя за построяването на търговски обекти се търси и край Варна. За построяването на ваканционни селища там продължава засиленият интерес от чуждестранни строителни компании. Все повече българи пък инвестират в района на Банско, където купуват урегулирани парцели или в процес на регулация.
Купуването на земи в цялата Добричка област е продиктувано основно от три намерения. Първото е за изграждане на ваканционни селища, а второто - за земеделско ползване, и последното - за изграждане на ветрогенератори.
В цялата страна сравнително постоянно остава търсенето на земеделски земи. Най-скъпо търгувани са парцелите в Добруджа, Варненска и Русенска област. По данни на Министерството на земеделието и горите през 2007-а са сключени 125 хил. такива сделки, което представлява ръст от близо 36% спрямо 2006-а. Продадени са над 1.1 млн. дка земя, което е с 28 на сто повече от предишната година. Същевременно нараства и делът на продажбите на земеделски терени с цел промяна на предназначението. През 2007-а броят на подобни сделки е скочил със 79%, като близо половината от тях са във Варненска област.
Ограниченото предлагане при голямото търсене на индустриални парцели доведе и до значително увеличаване на техните цени - на места с над 100 процента. Най-голям ръст при урегулираните парцели за промишлено строителство е регистриран във Варна - средно със 124%, следват Пловдив, Добрич и Велико Търново. В София цените на строителните парцели са нараснали средно със 76.46 на сто, като най-голямо е увеличението в кварталите Лозенец и Бъкстон, както и в района на Околовръстния път. Прогнозите на агенциите за недвижими имоти са, че цените на строителните парцели в урбанизираните зони ще продължават да нарастват, но вече по-умерено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във