Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Очаква се инфлацията да отстъпи

Забавящият се икономически растеж снижава разходите за храна и енергия, а потребителските цени растат по-слабо след скока си в началото на годината. Това дава основание на икономисти от Джей Пи Моргън Чейз да прогнозират, че инфлацията в световен мащаб ще се охлади до малко над 3% до края на годината срещу 3.7% през юни. Централните банки вече се възползват от тази добра инфлационна перспектива и съсредоточават повече усилия в подкрепа на стопанския растеж.


През седмицата Банк ъф Канада обяви, че необходимостта от повишение на лихвените проценти все повече намалява. Шведската Риксбанк се отказа от планираното лихвено увеличение. А управителят на Централната банка на Австралия Глен Стийвънс намекна, че е готов да удължи периода, в който няма да променя лихвите. Чешката централна банка също може да отложи увеличението на лихвените проценти, ако кризата на държавния дълг в еврозоната ескалира, заяви в интервю члена на управителния съвет Лубомир Лизал.


Европейската централна банка остави без промяна (1.5%) основната лихва на еврозоната на 8 септември, когато бе проведено редовното съвещание на управителния съвет за паричната политика. А нейният председател Жан-Клод Трише каза, че низходящите рискове за стопанството на региона са се задълбочили, с което на практика заличи перспективата за бъдещи лихвени повишения. Той каза също, че инфлационните рискове са балансирани и няма изглед за подем. Новата оценка на европейските централни банкери е за инфлация в диапазона от 2.5 до 2.7% през тази година и между 1.2 и 2.2% през 2012-а.


Тези заключения задълбочиха спада на еврото към щатския долар, преди президентът на САЩ Барак Обама да изложи пред Конгреса предложенията си за стимулиране на растежа на местната икономика и на заетостта.


Бенк ъф Инглънд също запази основната си лихва на рекордно ниските 0.5% на 8 септември. Деветте члена на банковия паричен комитет, под председателството на банковия управител Мървин Кинг, се противопоставиха на призивите да увеличат икономическите стимули, опитвайки се да лавират между растящата инфлация на Острова и забавения подем. Те запазиха параметрите на програмата за покупка на облигации до 200 млрд. англ. лири. Преди решението на Бенк ъф Инглънд английският институт на директорите прикани паричните стратези да увеличат с 50 млрд. англ. лири планираните покупки на активи, за да не допуснат стопанството да попадне в нова рецесия. Британската търговска камара също натиска централната банка да направи повече в подкрепа на икономиката и твърди, че има аргументи за допълнителни стимули.


Националният институт за икономически и социални проучвания обяви на 7 септември, че БВП на Великобритания е нараснал с 0.2% през трите месеца от началото на юни до края на август, а цената за застраховане на дълговете на английските банки е скочила до най-високите си нива от септември 2008-а насам, когато фалира щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс холдингс.


У нас междубанковият валутен пазар през кратката празнична седмица не беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1310 млн. евро (2562 млн. лева) с 1.7% дял на щатския долар в осъществените сделки по покупко-продажба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във