Банкеръ Daily

Пари и пазари

Очаква се 17% поскъпване на жилищата през 2022 г.

През 2022 г. ще има ръст на цените на жилищата с около 17 на сто, твърдят от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Основната причина за поскъпването ще е динамично покачващата се инфлация. Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да може да задоволи търсенето, смятат още в асоциацията.

"Трайна тенденция е вътрешната миграция - все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти", казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, живели в панелни жилища до момента, но разполагащи със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

В същото време условията по жилищните кредити са станали още по-изгодни към края на ноември на фона на бум в отпускането на заеми в този сегмент. По-конкретно към края на ноември средната лихва по жилищните кредити е 2.64%, като за година е намаляла с 0.19%, а за месец - с 0.03 процента. В същото време ГПР по тези заеми се е понижил с 0.18% на годишна база и с 0.04 процента на месечна. 

"Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставят все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си - тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване", казва още Георги Шопов, цитиран от БТА.

През тази година жилищното кредитиране бе изключително динамично. В края на ноември 2021 г. жилищните кредити са 13.900 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 16.8 процента. Този бум в сегмента доведе и до реакция от БНБ. В опит да охлади растежа на заемите регулаторът на два пъти увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер. Нивото на буфера ще се покачи на 1% спрямо сегашните 0.5% през октомври 2022 година. Няколко месеца по-късно - през януари 2023 г., буферът ще бъде увеличен на 1.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във