Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Очаква ни турбулентна година

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Геополитиката още по-осезаемо   ще дирижира икономическото развитие на света през започващата година. Да напомним, че в края на миналата  по искане на САЩ бе арестувана изпълнителната директорка на водещата китайска телекомуникационна компания HUAWEI. Така търговската война между две от  най-могъщите световни икономики ескалира на ново, много по-опасно равнище. Развитието на това противоборство  ще видим и през 2019-а. Между САЩ и Русия тлеят много конфликти -  в много точки на света. Но  Тръмп упорито отказва среща с Путин. Така напрежението, вместо да се уталожи, се засилва.

Неразрешените проблеми между силните на деня водят до несигурност в действията на пазарните участници. Затруднената в международна търговия заради  големи мита затормозява националните производства и понижава търсенето на суровини и материали. Ето защо прогнозата за ръста на световния брутен вътрешен продукт за 2019 г. вече е занижена и е 3.4 на сто. За сравнение, през миналата година се очаква да се отчетат 3.6% ръст на световния брутен вътрешен продукт. Това е и основната причина да не се очаква съществена промяна при цените на суровините и материалите през тази година.

Централните банки ще продължават да следят изкъсо икономическото развитие и при нужда ще подкрепят  поддържането  на достатъчна ликвидност, така важна за функционирането на банковата система - кръвоносната система на икономиките.

През миналата година Фед  четири пъти повиши основната лихва с по 0.25%, направи го и общо девет пъти от края на 2015 досега. Така тя от 0.00% отпреди 36 месеца вече е 2.25 на сто. Очаква се и през тази година тя отново да се вдигне, но до 2.75%, а не до 3.25%, каквито бяха очакванията през есента на миналата година. В резултат на което и цената на десетгодишните щатски облигационни емисии ще се понижи с 2 до 3 долара, а доходността им ще достигне до максимум 3.4% в средата на годината, за да се понижи в края на годината до сегашните равнища от 2.8% на годишна база.

Кога ЕЦБ ще вдигне лихвите и дали те от минус 0.4%, колкото са  в момента ще станат поне 0.00%? Във Франкфурт пък с тревога наблюдават  загубата на мощ на европейските икономики, както и несигурната перспектива пред дългосрочното им развитие. Все пак фундаменталните показатели остават силни и Марио Драги сложи край на финансовите стимули в края на миналата година. Той обаче със сигурност няма да вдигне основната лихва и през следващите дванадесет месеца, която от началото на 2016 г. е минус 0.4 на сто. От есента на тази година ЕЦБ ще има нов председател и едва ли ще има някакви съществени промени в политиката й. Ето защо доходността на десетгодишните облигации на Германия ще се повиши плавно и несъществено до средата на 2019 г.  под влияние  най-вече от щатските книжа и  едва ли ще надскочи нивото от 0.8%, достигнато в началото на 2018-а.

Европа остава встрани от световните геополитически интриги, но пък си има достатъчно свои вътрешни, които я обезсилват. Ето защо еврото ще продължи да поевтинява спрямо долара и се очаква да достигне 1.08 долара за евро.

Министерството на финансите обяви намерението си да емитира нов държавен дълг в рамките на тази календарна година в размер до 1 млрд. лева. Инвеститорите в български ДЦК са скептично настроени, че това ще се случи, имайки предвид 2018 година. Тогава беше афиширано идентично намерение за същата сума, но на първичния  пазар не бе пуснат в обращение нито един лев. Ударното преизпълнение на бюджетната рамка и натрупването на излишъци са в основата на липсата на необходимост от реализирането на нови емисии книжа на пазара. Отсъствието на нови емисии книжа ще повиши цената на съществуващите в обращение и ще натежи на доходността им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във