Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оценката на криптопазара надхвърли 1 трлн. долара

Общата пазарна оценка на криптовалутите преодоля първия си трилион от щатски долари на 7 януари след като пазарната лудост по Bitcoin изкачи виртуалната монета над 37 хил. долара. По данни на фирмата CoinGecko, която следи случващото се в нишата, бариерата от 1 трлн. долара е преодоляна в резултат на петкратния скок на пазарната оценка на криптовалутите през миналата година. Експертите отчитат търсене от дребни спекуланти, от фондове, следящи тенденциите на движение на активите, от богати и дори от институционални инвеститори, което е сред причините за подема. 

Bitcoin "докосна" 37802 щ. долара на 7 януари, което означава четирикратно поскъпване през последната година. Цифровата монета има около две трети дял от пазарната оценка на криптовалутите, следвана от Ethereum с около 13%, по информация на CoinGecko.

Дигиталните пари растат скокообразно в свят, наводнен от фискални и парични стимули, въпреки предупрежденията и опасенията на доста експерти, че това е поредният балон, който ще се спука зрелищно. Феновете на екзотичния инструмент пък контрират, че той предлага застраховка срещу слабостта на американския долар и срещу риска от бърз подем на инфлацията, почти като златото. Критиците не се предават и оспорват интелектуалните основания за сравнение на тези два актива. Играчи от бранша пък коментират, че докато хартиените пари продължават да се обезценяват, все повече инвеститори ще търсят алтернативни продукти, в които да вложат авоарите си. 

Активните сметки в Bitcoin доближават върховите си равнища от края на 2017-а, по данни на фирмата за проучвания Flipside Crypto. Което предполага, че някои от собствениците им планират да продават. Изключително важен е фактът, че под 2% от сметките във виртуалната монета съдържат 95% от наличните Bitcoin, следователно няколко едри сделки могат да променят драстично цените. Последният голям бум на цифровите пари започна да колабира в края на 2017-а по сходни причини. 

Търговци обясняват мощния възход на Bitcoin с прогнозата на "Джей Пи Моргън Чейз", че в дългосрочен план цените ще достигнат 146 хил. щ. долара. Други пък смятат, че оптимистичните нагласи към виртуалните монети са насърчени от промените на американската регулаторна рамка, които позволяват на банките да използват за разплащания клас от цифрови пари с по-ниски колебания.  

Наблюдатели на криптопазара твърдят, че Bitcoin е идеалния празничен подарък за понеслите сериозни загуби мениджъри на хеджингови фондове като шефът на "Скай бридж кепитъл" - Антъни Скарамучи. Той се включи активно във виртуалната надпревара след като фондът му от хеджингови дружества отчете най-слабия си годишен финансов резултат от 2008-а. Което, очевидно, не е съвпадение. И е повече от ясно, че четирикратният ръст на Bitcoin в рамките на пандемичната 2020-а за крипто залог от около 40 млн. долара (по информация на самия Скарамучи) е много по-обнадеждаваща вест отколкото исковете на клиентите на "Скай бридж" да получат обратно парите си след зле премислени дългови сделки.  

Най-гласовитите защитници на криптовалутите днес са шефовете на хеджингови фондове от следвоенното поколение (baby boomers) и на родените в периода 1965-1980-а (Generation X). А онова, което привлича "интелигентните" пари към сделки в Bitcoin, е, че виртуалната монета е ненадежден хранител на стойността във времена на паника, защото не е ликвидна, рядко срещаща се и силно колебаеща се изкуствено създадена стока, чиято цена се подчинява на екстремните чувства  алчност и страх.     

Надеждите на криптофеновете са в повишения интерес на институционалните инвеститори към пазара на цифрови монети, който да компенсира спекулативните сделки и да тушира колебанията. 

Във всички случаи, Bitcoin в момента е любимата играчка на Уолстрийт. И първите й притежатели не се плашат от предупрежденията. Но за да продължи ценовия ръст, 50-годишните трябва да продължат да купуват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във