Банкеръ Daily

Пари и пазари

Обвиняват "Данске банк" в пазарни манипулации

"Данске банк" информира официално на 25 юни, че е обвинена в нарушаване на правилата за пазарни манипулации в отговор на внесено преди година оплакване от датската Агенция за финансов надзор. Контролният орган на страната твърди, че датският кредитор, който е замесен и в друг скандал за пране на пари, е дезинформирал пазара като е улеснил осъществяването на сделки, при които едно и също лице е купувало и продавало ценни книжа в периода между 12 август 2016-а и 22 февруари 2019-а. Подобни операции изкривяват реалните пазарни цени на активите.

"Данске банк" посочва, че предварителните обвинения са "за две потенциални нарушения на регулациите за пазарни измами заради неадекватен контрол на транзакциите с финансови инструменти и на пазарни манипулации в резултат на някои търговски самокомпенсиращи се сделки". Обвиненията са внесени от датския държавен прокурор за сериозни икономически и международни криминални престъпления.   

Директорът на звеното на "Данске банк", следящо за спазване на нормативите - Филип Волот - заяви, че "банката не е имала адекватен пазарен надзор, поради което от 2019-а са направени сериозни инвестиции за проследяване на търговските операции, на системите и на надзора, като също е въведен и превантивен търговски контрол". Волот уверява, че кредитната институция е готова да сътрудничи на прокуратурата, но "не вижда никакви индикации за нарушения в международен план или за насенети щети на потребителите или на пазарните участници". Ако бъдат доказани, подобни неправомерни деяния по правило се наказват с глоби.  

Извън внесеното на 25 юни обвинение, "Данске банк" е разследвана от отговорните органи в няколко държави във връзка с подозрителни транзакции за над 200 млрд. евро, осъществени чрез естонския й клон от 2007-а до 2015-а. Те се определят като един от най-едрите случаи за пране на пари. Аферата сложи край на кариерата на бившия главен изпълнителен директор на "Данске банк" - Томас Борген. Той е сред няколкото бивши висши банкови мениджъри, срещу които са внесени обвинения за участие в криминално престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във