Банкеръ Daily

Пари и пазари

Обсъжда се задължително тестване на немските туристи, завръщащи се от високорискови страни

Новите огнища и увеличаващият се брой на заразените с коронавирус кара много правителства да връщат или да затягат мерките за защита.

От Германия дойде новината, че страната може да въведе задължително тестване за коронавирус на туристите, които се прибират от високорискови държави, съобщава Ройтерс. А причината е в увеличаването на броят на новозаразените, който достигна двумесечен максимум, отбелязва министърът на здравеопазването Йенс Шпан.
Проверява се също така дали законите в страната разрешават да се задължават хората да си правят тестове, тъй като това може да е накърняване на свободата им..
Федералният министър на здравеопазването и регионалните му колеги от 16-те германски провинции са се споразумяли да се предлагат безплатни тестове на завръщащите се туристи на доброволни начала. Пристигащите от високорискови страни, каквито в момента са САЩ, Турция и Бразилия, ще имат право незабавно да се тестват, а пристигащите от други места ще могат да се тестват до три дни. Ако тестовете на пристигналите от високорискови страни са отрицателни, те няма да спазват 14-дневна карантина.

Това не е добра новина на фона на опитите и у нас и в другите страни да се съживи туризма. През тази седмица четири страни обявиха, че ще налагат карантина на пристигащите от България заради увеличаващия се брой на заразените у нас.

Освен че Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България, тя е и важен туристически пазар за страната ни. През миналата година у нас са гостували 761 156 германски туристи. Това е спад от 10.5% на годишна база, на все пак Германия е на трето място по този показател след Румъния и Гърция.

През първото тримесечие на тази година България е посетена от 30 640 германски туристи, което е нов спад - от 13.5%, а страната е на девето място.

Търсят се и нови възможности за привличане на гости от Германия. Новият министър на туризма Марияна Николова вече заяви, че министерството ще работи в тясно сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм за подготовката на програмите за балнеология и СПА у нас на германските туристи. Германската асоциация на здравно-осигурителните каси е включила страната ни към списъка с държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги. Очаква се през есента в балнео- и спа курортите в България да пристигнат германски туристи, на които процедурите ще се заплащат от здравните им застраховки. Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, потвърди, че започва информирането на гражданите в Германия за тази възможност, което трябва да става с помощта на държавата и насочването на средства са реклама. От "Св. Св. Константин и Елена" АД обяви, че очакват през октомври първите германски туристи в рамките на новия проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във