Банкеръ Daily

Пари и пазари

Община Варна ще привлича инвестиции с висока добавена стойност

Бюджетът на Варна за 2020 г. бе приет от Общинския съвет, а неговата макрорамка е в размер на 492.07 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на общината. От тях 108.37 млн. лв ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

Община Варна ще  работи за привличане на инвестиции с висока добавена стойност, за развитие на икономическа зона и нови проекти с европейско финансиране, заяви кметът Иван Портних. По време на дебатите се чуха различни мнения. "Радвам се, че в крайна сметка бюджетът беше подкрепен от Общинския съвет. Сигурен съм, че през годината тази макрорамка от почти половин млрд. лева ще бъде увеличена, така че ще продължим работа с още по-ускорени темпове", отбелязва кметът. 

От имуществени и други местни данъци се очаква в бюджета да влязат 91.6 млн. лева. Най-голям дял заемат налозите върху недвижимите имоти и при придобиване на имущество - по около 32 млн. лева. Планираните постъпления от данъка върху превозните средства са в размер на 21,7 млн. лева.

Неданъчните приходи, заложени в макрорамката, са в размер 76,7 млн. лева. Основна част по това перо са постъпленията от такси и от управление на собственост - 83%.

За поредна година се отделя рекордно висок бюджет за образование - 154 млн. лева, като е и с най-голям относителен дял в общата макрорамка на общината - 40%, а увеличението спрямо миналата година е с 11 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във