Банкеръ Daily

Пари и пазари

Община Несебър прави първа стъпка към придобиването на "Слънчев бряг" АД

Извънредна сесия на Общинския съвет в Несебър ще се проведе на 9-ти септември, показа справка на Флагман.бг в електронната система на местния парламент. В дневния ред има само една точка „Упълномощаване на кмета на Община Несебър да стартира преговори с правителството за придобиване на собствеността върху инфраструктурата на курортен комплекс Слънчев бряг”.

Предложението е на общинския съветник от местна коалиция ССД Венелин Ташев. Още на 12-ти август, на последната редовна сесия на ОбС Несебър, Ташев хвърли бомбата с две предложения – Общината да придобие държавната собственост в „Слънчев бряг” АД и да се наложи мораториум за строителство в комплекса за 3 години.

Венелин Ташев се мотивира, че е време да се изчисти собствеността в комплекса, тъй като към момента, по думите му, общината и ръководството на държавното дружество си прехвърляли отговорността. Общината събирала местните данъци и такси, но улиците и алеите са на „Слънчев бряг” АД, което пък печели от търговска дейност. Според Ташев всеки прехвърлял отговорността и не се инвестирало достатъчно в най-големия курортен комплекс в България. Впоследствие, Ташев доразви идеята си и допълни, че е възможно Община Несебър да създаде търговско дружество, което да стопанисва комплекса и в него участие да имат миноритарните акционери.

Тази седмица дойде и отговор от ръководството на „Слънчев бряг” АД. От дружеството подчертаха, че имат 3500 физически и юридически лица, които са собственици на 25 % от дяловете на АД-то.  Евентуалното прехвърляне на активите ще създаде сериозни проблеми, предпоставки за завеждане на големи дела и ще е трудно от юридическа гледна точка. „И към момента Община Несебър стопанисва инфраструктурата в зона „Запад”, както и 50 % от ул.”Първа”. Тук е въпросът дали Общината хипотетично би имала ресурс за инвестиции и в зона „Изток” или се търси само финансов интерес от експлоатирането на собствеността”, написаха в официалната си позиция от Слънчев бряг АД.

Оттам зададоха няколко въпроса, които са свързани най-вече с намеренията на Общината след изтичането на 3-годишния мораториум за строителство в комплекса. „Ще се строят ли нови хотели в зона „Изток” и на каква цена; Да очакваме ли след 3 години да продавате апетитни парцели на крайбрежната в Слънчев бряг?”, са част от въпросите, които задават от дружеството.

„Слънчев бряг” АД стопанисва 650 хил.кв.метра в зона „Изток” – улици, тротоари, паркинги, зелени площи, търговски центрове и пазари. Дружеството не извършва хотелиерска дейност и няма хотели, нито ресторанти или други подобни обекти. Задължението му е със собствени средства да поддържа осветление, озеленяване, места за разходка, паркиране, осъществяване на достъп на транспортни и технически средства на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, охрана и видеонаблюдение и т.н. Тези задължения са свързани с разходи, които на година надхвърлят 2 милиона лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във