Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оборотът на „БФБ“ се увеличава с 6.87% през февруари

Оборотът на „Българска фондова борса“ АД през февруари се увеличи с 6.87% спрямо януари до 39.52 млн. лева, показват данните от пазарния оператор. На годишна база повишението е с 16.32 процента.

При броя на сделките обаче има спад. В сравнение с януари покупко-продажбите намаляват с 14.35% до 8028. На годишна база брокерите са били много по-активни като пистигат ръст от 35.40 на сто.

Най-ликвидната публична компания на БФБ през февруари е била „Доверие Обединен холдинг“. С нейните акции са сключени 522 сделки. В тройката са още „Агрия груп холдинг“ и ИТ фирмата „Алтерко“, с чиито книжа са извършени съответно по 514 и 397 покупко-продажби.

Борсовите индекси очертават ниската активност през втория месец на тази година. SOFIX е загубил 3.77% и неговата стойност е 695.22 пункта.Този му спад е подкрепен от всички дружества, които участват в базата за изчисляване на показателя на „сините чипове“. На годишна база също е на загуба, като се е понижил с 6.36 на сто. Другите три борсови индекса – BG REIT, BGBX40 BG TR 30, също са на загуба.

Няма печеливши публични компании през февруари на „Българска фондова борса“. С най-голяма загуба са акциите на „Химимпорт“, които са надолу с 11.35 процента. Книжата на „Доверие Обединен холдинг“ са загубили 10.53% от стойността си, а тези на „Индустриален холдинг България“ са със спад от 7.77 на сто.

Акценти

На 10 февруари се проведе втората стратегическа среща от второто издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български стартъпи, малки и средни компании beamUp lab. В нея участваха топ мениджъри от „ББР - Микрофинансиране и Фонда за капиталови инвестиции към ББР, която се провежда по инициатива на "Българска фондова борса".  На срещата бяха представени най-ефективните модели и практики в сферата на микрофиансирането на малки и средни предприятия, стартъпи, творчески индустрии и различните механизми за това - кредитиране с облекчени условия, факторинг, лизинг, дялови инвестиции. Програмата beamUp lab е от важно значение за насърчаване на екосистемата на стартиращи предприятия.

На 17 февруари „Българска фондова борса“ започна търговията с крипто инструменти, които са базирани и следват цените на Bitcoin и Ethereum, съобщиха от борсови оператор. Инвеститорите, които търсят подходящи иновативни крипто продукти, могат свободно да търгуват с осем крипто ETN-и (Еxchange-Traded Notes), които за първи път в страната ни предлагат алтернатива на традиционните криптовалути. Със старта на новите инструменти БФБ се присъединява към водещи европейски борси като Deutsche Borse и Euronext, които пуснаха за търговия тези инструменти преди две години.
С новите продукти на BSE International отговаряме на засиления пазарен интерес към крипто инструментите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във