Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оборотът на БФБ се свива през октомври

Оборотът на „Българска фондова борса“ АД през октомври намалява с 44.18% спрямо септември, но на годишна база расте с 36.04%, показват данни от пазарния оператор. Само за октомври 2021 г. оборотът възлиза на 44 359 029 лева.

Броят на сделките за октомври е 5912, като той намалява спрямо септември.  С най-много сделки за десетия месец се отличиха „Доверие обединен холдинг“ АД - общо 713, „Алтерко“ АД - с 569, „Българска фондова борса“ АД - с 297.

Основният борсов индекс SOFIX завърши октомври при 583.95 пункта. Растежът на показателя беше подкрепен от осем публични компании, които участват в базата за изчисляването му. Други седем обаче са завършили месеца със спад на цените на акциите си. Индексът, които следи представянето на фирмите от сектора на недвижимите имоти - BGREIT расте през октомври, но другите два показателия - BG TR30BGBX 40, завършват със спад.

Трите най-печеливши компании на БФБ са "Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 6.23% ръст на цената на акциите, „Софарма“ АД с повишение от 4.02% и „Еврохолд България“ АС, чиито книжа добавят 2.78% къв стойността си.

Инвеститорите в три други дружества обаче нямаха такъв късмет. Акциите на „Монбат“ АД загубиха 9.30% от цената си. Котировките на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД и „Доверие Обединен холдинг“ АД са надолу съответно с по 4.19% и 3.63 на сто.

Акценти

На 12 октомври общото събрание на акционерите гласува за разпределяне на междинен дивидент за първото шестмесечие на 2021 година. Брутната сума за една акция е 0.55 лв. – най-големият в историята на „БФБ-София“. Общата сума, която ще получат притежателите на такива книжа, е 3 620 573 лева. Изплащането на дивидента започва от 8 ноември.

Общо 22 стартъпа и малки и средни предприятия влизат във второто издание на програмата за стимулиране и насърчаване растежа на български компании - beamUp lab. 
Новите компании в beamUp lab са предимно от технологичния сектор с основна дейност развитие на софтуер, финтех, агритех, анализ на данни, медия мониторинг, електронна търговия и други. Производството на биопродукти е друга добре представена индустрия в сегашната селекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във