Банкеръ Daily

Пари и пазари

Оборотът и сделките на БФБ с рязък скок през ноември

Оборотът на „Българска фондова борса“ през ноември достигна до 65.32 млн. лева, което е ръст от 47.30% спрямо октомври тази година и 44.48% с натрупване спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данните от борсовия оператор. Този оборот е превъртян в 9839 сделки през единадесетия месец, като също са с голямо повишение.

Трите най-ликвидни позиции в търговските сесии са бившият приватизационен фонд „Доверие Обединен холдинг“ с 1559 сделки, интернет компанията „Алтерко - с 867 договора, и производителят и дистрибутор на био храни „Смарт Органик“ - най-новият член на бързо растящото семейство на BEAM пазара на БФБ - с 655 покупко-продажби.

Новините през ноември поддържаха интереса към „Доверие Обединен холдинг“. Продължиха сделките с книжата на компанията, извършвани от някои нейни акционери. В Търговския регистър беше вписано увеличението на капитала на дъщерната фирма – „Доверие – инвест“ ЕАД. По-късно през декември стана известно, че тя е увеличила дела си в дъщерната молдовска банка.

Индексът SOFIX продължи възхода си нагоре

Измерителят тръгна от 583.28 пункта и в края на единадесетия месец стигна до 622.62 пункта. Шест емисии от индекса на „сините чипове“ му дадоха рамо, като се повишиха. Други девет дружества „работеха“ против него като се понижиха.

Доверие Обединен Холдинг бе най-добре представящата се позиция от индекса на сините чипове – с ръст от 30.9% през ноември. Следваха я – Алтерко с повишение от 27.9% и Адванс Терафонд – с 6.2%.

И трите други индекси на БФБ поддържаха устрема на основния индекс и завършиха ноември на зелена територия.

„Доверие Обединен холдинг“ е начело в още едно подреждане. Това е най-печелившата публична компания като цените й добавиха още 30.91% към стойността си. При „Алтерко“ ръстът е с 27.92%, а при „Адванс Терафонд“ АДСИЦ - с 6.23 на сто.

На другия полюс е представянето на „Елана Агрокредит“, „Монбат“ и „Телелинк Бизнес Сървисис“, които са трите най-губещи позиции през единадесетия месец на тази година.

Акценти

„Българска фондова борса“ започна изплащането на шестмесечния дивидент от 0.55 лева на акция. Това бе най-голямата сума в историята на борсата ни, която беше гласувана от общото събрание на акционерите на 12 октомври тази година. 

От 9 ноември започна търговията с акциите на „Инфинити Капитал“ на пазара beam, след успешното IPO, в което дружеството акумулира 1.35 млн. лева. Така то стана първият представител на пазара на недвижими имоти на пазара beam. 

Интересът към пазара beam продължи и „Смарт Органик“. На 11 ноември се проведе IPO-то, при което компанията набра максималните 5 859 000 лева. Акциите бяха презаписани близо два пъти. Това е първата компания от програмата beamUp lab.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във