Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Обнадеждаващ растеж на Острова

БВП на Великобритания се е повишил с 0.7% на годишна база през последните три месеца на миналата година и с 1.9% през цялата 2013-а. Това е най-мощният растеж на Острова от първото тримесечие на 2008-а досега. По оценка на икономисти след дългата пауза вече има признаци, че възстановяването на английското стопанство има по-широка основа. От една страна, са налице четири последователни тримесечия на подем. От друга, ръстът на производствения сектор също се е ускорил. Очакванията са БВП на Обединеното кралство да се увеличи с 3% през тази година.


Някои експерти обаче предупреждават, че британците не са успели да променят баланса на стопанството след началото на финансовата криза. Например в сектора на услугите, който има 0.8% ръст през последните три месеца на 2013-а, най-високи резултати е имал браншът на финансовите и бизнес услугите. Индустриалният продукт се е увеличил с 0.7%, като най-мощен е бил промишленият ръст, докато строителният бранш се е свил с 0.3 процента. Основания за безпокойство буди и производителността на труда, която продължава да е доста ниска, като броят на допълнително отработените часове нараства по-бързо от БВП.


Онлайн проучване на общественото мнение, проведено от агенциите ITV NewsиComResмежду 24 и 26 януари, показва, че мнозинството анкетирани смятат, че неравенството в обществото се задълбочава. Три четвърти от участниците в анкетата са заявили, че разликата в личното състояние между богати и бедни се е разширила, а 61% са посочили, че до този момент "от икономическия растеж са се облагодетелствали реално богатите индивиди". Едва 11% са признали, че са извлекли полза от подема на английското стопанство през последните шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във