Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Облигациите на Стария континент тръгват добре

Оптимистичен полъх се усети на фондовите пазари. Положителен фактор, който подкрепя добрите прогнози за 2013 г., е намаляването на натиска върху периферните страни от региона и по-ниските нива на доходност, при които въпросните държави могат да получат финансиране. Испания например успя да постигне най-ниската доходност по емитирани облигации с матуритет от две години от октомври 2010 насам. На първия аукцион от новата година търсене, то бе голямо и държавата успя да пласира по-голямо количество от предварително планираното. Десетгодишните испански книжа също поскъпнаха, а доходността по тях се смъкна под 5% за последните 10 месеца. Апетитът за книжа с по-висока доходност като алтернатива на глобалните първокласни инструменти с фиксиран доход не подмина и държавните облигации на Италия. На Апенините десетгодишните книжа поскъпнаха, което свали доходността по тях до 4.15 процента.


Извън коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги за предстоящо подобрение на икономическия климат в еврорегиона централната банка единодушно запази основния лихвен процент за рефинансиране на търговските банки в размер 0.75 процента. За разлика от книжата, емитирани от периферните страни в еврозоната , немският бунд вече не е безспорното убежище срещу турбуленциите на финансовите пазари и логично поевтиня, което изстреля доходността до 1.56 процента. За сравнение - в края на 2012 г. същите книжа се търгуваха при доходност около 1.30-1.35процента.


Представителите на Банк ъф Ингланд се въздържаха да вкарват допълнителни стимули за икономиката, след като новата програма за ръст в кредитирането показа признаци, че ще бъде успешна. На проведеното редовно заседание в четвъртък съветът по парична политика към централната банка на Острова запази максималния размер за изкупуване на активи на 375 млрд. паунда, както и основния лихвен процент на 0.5 процента. Въпреки признаците за съживяване и добрите данни за производителността през декември пред британската икономика все още има някои рискове. Инфлацията от 2.7% е един от тях. В сферата на услугите пък се забелязва свиване, което поставя въпросителни около данните за БВП през последното тримесечие на 2012 година. След последните новини британските десетгодишни книжа продължиха да се търгуват при доходности над 2.00%, достигайки в края на седмицата около 2.07 процента. Това е с 20 базисни точки над нивата от края на годината.


nbsp;


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Николай Ваньов,Брокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във