Банкеръ Daily

Пари и пазари

Облигациите изглеждаха една от най-добрите инвестиции

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Седмицата отново бе позитивна за инвеститорите в основните глобални облигации. След като несигурността, свързана с евентуалната втора вълна на Covid-19 през есента, е комбинирана с желанието на основните централни банки да смекчат ефектите предварително, а икономическите данни показват известна устойчивост, облигациите изглеждаха една от най-добрите инвестиции през седмицата.

В най-сериозна степен това важеше за книжата на страните от периферията на еврозоната, където предлагания доход изглежда все по-апетитен. Италия успя да направи замяна на четири емисии с падеж до 2022 г. с нова емисия книжа, падежиращи през 2024 г., докато ключовият десетгодишен доход на Ботуша видя понижение от 8.5 базисни точки до 0.952 на сто. В същото време испанските книжа със сходен матуритет видяха седмичен спад на доходността от 4.2 базисни точки до 0.263 процента.

Книжата и на страните от ядрото на еврозоната бяха сред търсените инвестиции през седмицата с оглед на очакванията за удължаване на програмата по изкупуване на активи от ЕЦБ. Бенчмарк десетгодишните бундове видяха седмично понижение на търсената доходност до падежа от 2.4 базисни точки до минус 0.506 на сто. Сходните по матуритет френски ДЦК отново се държаха по-скоро като периферен дълг, отколкото като такъв на страна от ядрото на еврозоната, като доходността по десетгодишната емисия видя спад от 5.3 базисни точки до минус 0.246 процента.

Във Великобритания от Бенк ъф Ингланд все повече се подготвят за отрицателни лихви, а на последното заседание на монетарния борд в четвъртък бе решено с пълно единодушие покупките на активи да продължат. Това доведе до засилен интерес към джилтовете, като десетгодишните доходности видях седмичен спад от 1.6 базисни точки до 0.165 процента.

В САЩ данните за първоначалните молби за помощи при безработица показаха известно стабилизиране на пазара на труда, докато рисковете от наближаващите президентски избори започват все по-ясно да тежат на пазарите на акции. Трежъритата отбелязаха спад на доходността по десетгодишните книжа от 2.2 базисни точки до 0.645 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във