Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Облаците над Европа се сгъстяват

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Акцентът  на изминалата седмица за пазарите определено бе бягството от риска. Все по-често срещаните заглавия в основните новини, свързани със забавянето на глобалната икономика, както и с рисковете от липсата на бюджетно споразумение в САЩ и  напрегнатите отношения на  най-голямата икономика с Китай, водят до сериозно преместване на вниманието на инвеститорите към сигурността на държавните дългове. През изминалите пет търговски дни наблюдавахме понижение на доходностите по почти всички основни позиции.

Облаците над Европа като че ли се сгъстяват. Преди срещата на борда на ЕЦБ пазарите реагираха сериозно на лошите данни за индексите на мениджърите от производството. Във Франция негативните очаквания се сбъднаха, докато в Германия индексът донякъде изненадващо  показа стойност от 49.9, като всички показания под 50 означават очакван икономически спад. На този фон инвеститорите потърсиха сигурността на немските облигации , чиято десетгодишна доходност отбеляза седмичен спад от 6.2 базисни точки до 0.198 на сто. Френските ДЦК със сходен срок до падежа  пък претърпяха спад на доходността от 6 базисни точки до 0.599 на сто.

В САЩ основната тема остава липсата на сделка за бюджета на страната и отварянето на администрацията. Въпреки известното затопляне на тона между Тръмп и контролираната от демократите Долна камара на Конгреса, липсата на сделка за стената по границата с Мексико остава основен препъникамък. В същото време въпреки положителните новини другата ключова сделка на Тръмп - тази с Китай, изглежда, все още е далеч от финала си.  Всичко това носи само позитиви за инвеститорите в трежърита, които отбелязаха седмичен спад от 4.7 базисни точки в доходността при десетгодишните книжа до 2.738 на сто.

Политиката  е водеща тема и във Великобритания - не е изненадващо. След като премиерът й  - Тереза Мей, подхвана новия курс към сделка за Брексит, положението в страната като че ли се нормализира. Очакванията на анализаторите са, че напускането на ЕС почти сигурно ще бъде отложено за след 29 март, а и няма да станем свидетели на хаос и липса на сделка. Тези новини са позитивни за почти всички британски активи, като джилтовете не правят изключение. В десетгодишния им матуритет доходността по тях се понижи с 3 базисни точки до 1.32% през седмицата.

Единствената що-годе позитивна новина за рисковите инвеститори през седмицата бе, че книжата на страните от периферията на еврозоната се движеха в унисон с основните дългове, което е сигнал, че икономическите тревоги не са чак толкова дълбоки. След като Италия постигна сделка за бюджета си с ЕК, пазарните участници започнаха да се движат напред по кривата на доходност, като по-дългосрочните книжа бяха търсени през седмицата. Доходността по десетгодишните италиански книжа отбеляза спад от 5.9 базисни точки до 2.670 на сто. Доходът по испанските ДЦК със сходен срок до падежа пък се понижи с 9.9 базисни точки до 1.245 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във