Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОБЛАЦИ НАДВИСВАТ НАД СТРОИТЕЛНИЯ СЕКТОР

Сътресенията в световната икономика ще засегнат, макар и слабо, сектора на недвижимите имоти у нас. Това мнение споделят почти всички експерти и компании в бранша. Въпреки че ефектът няма да е толкова силен, колкото в Западна Европа и САЩ, спадът в строителството вече е налице. Истината е, че имаме нужда от пауза, защото пазарът беше станал порочен, твърди председателят на Делойт България Илиян Василев. По думите му строителството е било хаотично, а и е имало твърде много спекуланти, които преследват единствено висока доходност. Сега, с намаляването на печалбите, ще намалее и силният до неотдавна интерес на чуждестранните инвеститори.
Според резултатите от едно изследване около 40% от чуждестранните вложения през последните години в страната са били недвижими имоти, но тази тенденция отслабва. Специалистите все повече се обединяват около становището, че пазарът на недвижимости ще се движи от българските фирми. В него ще останат тези, които залагат на качеството и на разумната цена. Пари за финансиране на случайни и некачествени проекти ще се намират все по-трудно.
Главният архитект на столицата Петър Диков смята, че нашите компании в сферата на недвижимите имоти имат възможност да намалят печалбата си, за да устоят на финансовата криза. Докато в други държави предприемачите са поддържали малка печалба, и днес са изправени пред фалит, у нас съществуват възможности тя да се свие. Голяма грешка бе, че парите от сделките с недвижимости отидоха за яхти и скъпи вили в чужбина вместо за облагородяване и инфраструктура, изтъква още Диков.
Всъщност, прогнозите са, че кризата ще се отрази най-тежко именно върху строителството. Намаляването на чуждестранните инвестиции в сектора може да доведе до фалит малките строителни дружества, които и без това са по-нискоефективни в сравнение с европейските. „Голяма част от вилните селища край морето вече не могат да се реализират. Това се отнася и за част от апартаментите в София, които не са в престижни райони, отбелязва председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Неговото мнение е, че излишъкът от бюджета трябва да се изхарчи преди всичко за инфраструктура, за да се подпомогне по този начин строителният отрасъл. Спасението му, убедени са мнозина, е в публичните инфраструктурни проекти. А и при все по-малкото частни поръчки нашите играчи е необходимо да се насочат към използването на средства от еврофондовете.
Независимо от облаците, надвиснали над сектора на недвижимите имоти в България, статистиката не е толкова мрачна. През тази година пазарът отчита повишение, за разлика от други държави в Европа. Проучване на Глобъл Пропърти Гайд за 2007-а пък показа, че сме първи в света по поскъпване на имотите - с 30 на сто, като изпреварваме дори и азиатските страни като Сингапур например. През 2008-а се очаква увеличението да е около 10-15% на годишна основа. В момента средната цена на квадратен метър у нас е все още най-ниската в Евросъюза - 588 евро. Най-високи си остават цените в столицата - средно до 1094 евро на квадрат, ако се съди по проучване на Ера България. За сравнение, най-ниските цени в Букурещ са 1500 евро на квадратен метър, а за жилище в хубав район стигат и до 3000 евро.
България е на едно от първите места в света и по най-бързо продавани имоти - около 45 дни. В Чехия един имот се продава за 75 дни, а в Румъния за 90 дни.
Експертите отчитат и появата на една нова тенденция. Много хора, закупили през последните години жилище на зелено с цел инвестиция, го предлагат за продажба, което на свой ред води до пренасищането на пазара. За никого не е тайна, че напоследък предлагането многократно надвишава търсенето и в някои райони се очаква спад на цените. Финансовата криза обаче по-скоро ще отрезви търговията и ще доведе до успокояване на цените, отколкото до поевтиняване.
Съответно траен остава интересът към новопостроените жилища. По данни на Ера 70% от сключените сделки са ново строителство. В същото време намалява интересът към панелките. Неотдавна от Бургас сигнализираха, че има банки, които вече не приемат панелните жилища като обезпечение по кредит. През следващите години този тип жилища най-вероятно ще са водещите по понижение на цените.

Недвижимите имоти в Европа
Турция - През последните няколко месеца страната отбелязва най-слабото ниво на продажби на имоти от четири години насам. В момента лихвеният процент в страната е 18.48 % на годишна база.

Гърция - Цените на терени в Гърция са се увеличили през последната година с над 30 на сто. Това важи най-вече за имоти близо до морето. Така квадратният метър на ваканционен имот в южната ни съседка в момента е между 900 и 1500 евро на квадрат.

Чехия - През последните години в Чехия се наблюдава постоянен ръст на цените на недвижими имоти. През 2008-а се отчита забавяне на темповете заради затегнатите условия за отпускане на ипотечни кредити и увеличаването на лихвения процент.

Великобритания - Продажбите на жилища на Острова са най-слаби от 30 години насам. През 2008-а е регистрирано поевтиняване с 5.3 на сто. Много от банките са увеличили таксите за ипотека, която сега е стигнала до 2000 паунда.

Ирландия - Имотите поевтиняват вече втора година, като за 2007-а понижението на цените е средно 3.18%, а през тази се очаква да стигне до 5 на сто. Според анализаторите причината е в пренасищането на пазара, а финансовата криза допълнително понижава търсенето.

Испания - Пазарът на недвижими имоти на Иберийския полуостров се свива от известно време, като тази тенденция вероятно ще продължи и през 2009-а. Експерти изтъкват, че търсенето ще продължи да намалява заради високите лихви и затягането на изискванията на финансовите институции за отпускането на кредити. Броят на новопостроените имоти обаче продължава да расте, тъй като тези, които са получили разрешение за строеж през годините на строителния бум, сега тепърва излизат на пазара. Все по-слаб е интересът и на чуждестранните инвеститори. Данните показват, че ако през 2006-а са сключени общо 104 хил. сделки с чужденци, през 2007-а техният брой е бил едва 84 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във