Банкеръ Daily

Инвеститорът-ветеран Марк Мобиус:

Обезценяването на валутите в световен мащаб ще бъде значително

Марк Мобиус

10% от инвестиционния ви портфейл трябва да бъде в злато, тъй като предстои валутите да се обезценят заради безпрецедентните стимули, въведени за борба с корона кризата, смята инвеститорът-ветеран Марк Мобиус

"10% трябва да бъдат вложени във физическо злато. Обезценяването на валутите в световен мащаб ще бъде доста значително през следващата година, предвид невероятното количество отпечатани пари и паричното предлагане", заяви Мобиус, цитиран от Bloomberg.

За да се преборят с кризата, централните банки и правителствата по целия свят отприщиха безпрецедентна вълна от парични и фискални стимули, като засилиха балансите във Федералния резерв и на другите централни банки.

„Ще бъде много добре да имате физическо злато, до което да имате достъп веднага, без опасността правителството да конфискува цялото налично злато“, каза Мобиус, който е дългогодишен почитател на метала.

На световните пазари цената на златото се повиши до почти едномесечен връх, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл не даде ясни насоки относно сроковете за намаляване на стимулите и повиши надеждите на пазарите лихвите да останат по-ниски за по-дълго време.

Инвеститорите изчакваха, за да видят дали Пауъл, който говори в Джаксън Хол, Уайоминг, ще даде по-ясни индикации относно неговите възгледи за ограничаването на изкупуваните от централната банка на САЩ активи или вдигането на лихвите с цел начало на изтеглянето на паричните стимули. Той обаче не даде индикации за ограничаването на изкупуваните активи, заявявайки единствено, че това би могло да се случи "тази година".

Facebook logo
Бъдете с нас и във