Банкеръ Daily

Пари и пазари

Обединеното кралство е на пето място сред чуждестранните инвеститори у нас

Shell е един от големите инвеститори у нас

Карантината за пристигащи от чужбина във Великобритания, която се въвежда на 8 юни, е от решаващо значение за предотвратяване на втора вълна на зараза с коронавирус в страната, отбелязват вътрешният министър Прити Пател и министърът на транспорта Грант Шапс. Мярката в момента е повече от наложителна.

Всички влизащи в страната, включително британци, ще се изолират за две седмици и ще предоставят подробни данни къде ще прекарат карантината. Пател и Шапс предупреждават, че ще има проверки и ще бъдат налагани глоби.

Мерките са в отговор на увеличаването на нашите познания за коронавируса. За момента тестове за Ковид-19 или бързи тестове с премерване на температурата не са ефективни, тъй като заразени пътници може да нямат никакви симптоми и тестовете да не дадат резултат, ако изследваният току-що се е заразил. Затова е правилно да искаме от хората, които пътуват към нашата страна, да следват мерките, които нашите собствени граждани предприемат, за да продължи спирането на разпространението на вируса, подчертават двамата министри.

В момента правителството работи с транспортната индустрия относно въвеждане на споразумения с други държави, когато това бъде безопасно за всички.

Новината не е много добра за живеещите и работещите във Великобритания българи, а и за бизнеса.

Търговските взаимоотношения не са много активни, но в последните години стокообменът растеше, като през 2015-а дори премина и границата от един милиард евро. През миналата година български и британски компании са изтъргували стоки за 1.16 млрд. евро, което представлява леко свиване  от 2.4 процента. Това поставя Великобритания на 13-то място в нашия износ за 2019 г. и на 19-то място в нашия внос. Търговското салдо пък е положително за нашата страна, с изключение на 2016 г., за последните девет години.

У има регистрирани много фирми от Острова, като броят има нарасна след като започна процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

До края на миналата година размерът на британските инвестиции у нас възлиза на 2.516 млрд. евро, което нарежда Обединеното кралство на пето място след Нидерландия, Австрия, Германия и Италия.

А сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружествата: „Уилям Хюз България“ ООД – метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), Шел България ЕАД – търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), Домейн Бойар АД – производство на вина от грозде (Boyar International), „Импириъл Табако България“ ЕООД – Търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставени от Закона за насърчаване на инвестициите и други данъчни закони, са сред добрите възможности за привличане на британски инвестиции в българската икономика.

Туризмът също се развива с добри темпове. През миналата година британските туристи в България са били 470 149, като броят им расте с 20.7% спрямо 2018-а. Великобритания заема четвърто място по брой туристи сред страните от ЕС след Румъния, Гърция и Германия.

Българите, посетили Великобритания за същия период, са 187 850, с нарастване от 5.2 процента. Това прави Острова десетата предпочитана туристическа дестинация за българските граждани.

България е традиционен участник в най-голямото световно туристическо изложение във Великобритания - World Travel Market.

Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във