Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Обединената стокова борса е без алтернатива

Васил Симов (вляво) и Георги Найденов са отворени за обединение и с "Национална стокова борса" АД в Пловдив, но засега липсвало подобно желание.

Стоковата търговия у нас се изкачи, естествено,  до поредната точка  в развитието си - обединението. Двете най-големи такива тържища  обявиха, че са изгладили процедурата и са постигнали съгласие за съвместна дейност. От 1 януари 2018 г. търговията на "Софийска стокова борса" АД и на "Българска стокова борса" АД (бивша Русенска) ще се осъществява на едно място. Това съобщиха на пресконференция изпълнителните им директори Васил Симов (на ССБ) и Георги Найденов (на БСБ). Те уточниха, че от Нова година борсовите сделки ще се сключват само "на пода" на софийската борса. Заедно с това всички членове, брокери, търговци, които са сключвали сделки досега на партньорската "Българска стокова борса", ще го правят без да се налага да заплащат встъпителни такси за това.

Случилото се е резултат от подписания точно преди година меморандум за обединение и консолидиране на стоковите борси у нас. През това време са предприети редица действия и процедури, така че да се стигне и до юридическото сливане на двете борси, уточниха двамата директори. Влизането в действие на  една по-голяма и обединена стокова борса в България ще направи търговията по-прозрачна. Така 98-99% от търговията вече ще става на едно място. Такъв процес върви по целия свят, надяваме се това да се случи и у нас. Усилията ни за това са от години, напомни Васил Симов - председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" АД.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е издала до момента лиценз на три стокови борси в страната - "Българска стокова борса" АД, "Софийска стокова борса" АД и "Национална стокова борса" АД, което днес разделя бранша. Това разпилява търговията и не може да се получи точна и единна информация за цената на суровините и стоките у нас. Първите две борси са най-големите в страната, докато тази в Пловдив е с доста по-скромен оборот. По този начин на много места се събират малко на брой играчи. С обединението стоковият пазар ще придобие по-голяма представителност, а цените ще се определят по-честно и по-прозрачно и ще бъдат единни за цялата страна. И всеки ще знае колко струва всяка една борсова стока.

Световната практика е именно за една стокова борса, както и за една фондова борса. Преди години след сливане бе създадена "БФБ-София". "Обединението създава единен пазар. Разединението пречи“, обобщи Васил Симов. От години търсим безболезнен начин за обединение, което пък ще осигури и по-голяма прозрачност на пазара. То ще събере повече търговци на едно място и ще даде единна цена. Заедно с това печалбата  на борсата от сключените сделки  ще е за играчите тук.

За разлика от други сектори, при борсовата търговия конкуренцията не е плюс. Тя разпилява играчите - търговци и брокери, и не може да даде цена на стоките, която да бъде ориентир и за анализаторите. Днес никой не може да каже каква е цената на пшеницата или на брашното например, защото има три котировки у нас.  За борсата най-важното е да се конкурират търговците, а само така тя единствена безпристрастно показва цената на всяка стока.

От средата на 2018-а се очаква пълното сливане и обединение на стоковата търговия, която до момента извършва на "Софийска стокова борса" АД и на "Българска стокова борса" АД. Меморандумът, който беше подписан преди година, вече е изпълнен със съдържание и най-важното е, че се осигурява един "под за търговия" на брокерите от двете стокови борси. Акционерите им са си дали шест месеца срок, за да изгладят юридическите подробности около обединението.

Стоковата борса осигурява бърза и прозрачна търговия. Неслучайно в директивите на ЕС е записано, че щом се търгуват борсови стоки, задължително е това да става на такова организирано място. Освен че така се елиминира "сивата икономика". При тези условия е по-сигурно и плащането на акцизи, и на ДДС в хазната, коментира Васил Симов.

Следващата задача, която си поставят мениджърите на двете дружества, е разработването и въвеждането на електронна платформа за търгуване на стоки, съобщи Георги Найденов. Това пък ще позволи сключването на сделки онлайн и ще подпомогне както развитието на стоковата борса, така и представянето й в международен план.

Васил Симов и Георги Найденов са отворени за обединение и с "Национална стокова борса" АД, но засега липсвало подобно желание от страна на тържището в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във