Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА ОТНОВО ГЛЪТНА ВОДА

Еврото падна до невиждано ниски от началото на годината насам стойности спрямо всичките си основни конкуренти. Обезценката му бе предизвикана от оповестеното на 19 май решение на Моргън Стенли Кепитъл Интърнешънъл (Morgan Stanley Capital International - MSCI) - поделение на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли Дийн Уитър (Morgan Stanley Dean Witter), да направи промяна в световните си борсови индекси. Тя ще се осъществи на два етапа - през ноември и през май следващата година, и предвижда теглото на всяка компания от индексите да се определя от броя на търгуваните акции, а не от броя на емитираните ценни книжа, както бе досега. Най-засегнати от промяната ще бъдат европейските и японските компании, защото големи пакети от техни акции са собственост на държавата или са част от взаимните им участия една в друга. Някои от тях дори могат да отпаднат от индексите. За сметка на това щатските и британските фирми ще спечелят от преоценките. Втората вълна на продажби на еврото бе предизвикана от публикуваните по-слаби от очакваните икономически показатели на еврозоната. Индексът IFO, следящ условията за бизнес в Германия през април, намаля до 92.5 пункта. Същевременно Франция съобщи за 0.8% месечен спад в априлското потребление на домакинствата, а Италия отчете 3-процентен ръст на индекса на потребителските цени през май в сравнение със същия период на миналата година. Третата вълна свали единната европейска валута под обменни нива, на които на 22 септември миналата година централните банки от Г-7 предприеха координирани интервенции, за да я спасят. Този път обезценката бе инспирирана от слабия ръст на Франция и Германия в периода януари-март 2001 г., съчетан с по-висока от прогнозната инфлация в Германия. Статистическите институти на двете страни съобщиха, че през първото тримесечие на годината БВП на Германия се е увеличил едва с 1.6%, а на Франция - с 2.7%, в сравнение със същия период на миналата година. Докато немската инфлация, измерена чрез индекса на цените на производителите, е скочила с 5% годишно през април, а индексът на потребителските цени е нараснал с 3.5% през май в сравнение със същия период на миналата година. При тази сложна обстановка Европейската централна банка взе единственото правилно решение да не променя основните лихви на еврозоната. Оттук нататък, ако търговията не се успокои, могат да последват и интервенции - най-малкото от ЕЦБ.
Щатският долар се възползва пълноценно от проблемите на еврото и отново показа мускули. Цял отбор икономисти и банкери от Федералния резерв през седмицата ръсеха наляво и надясно изявления, че страната не е в рецесия и в резултат на очаквания през второто полугодие завой може да постигне икономически ръст от 2-2.5% през тази и 3-4% през следващата година. Финансовият министър на САЩ Пол О'Нийл пък обеща да напълни държавната хазна с повече от официално заложените средства, след като Конгресът гласува новия закон на данъците, който ще подкрепи слабата икономика на страната.
Японската йена поскъпна, след като щатският долар не успя да преодолее бариерата от 124 йени. Най-големите печалби на валутата бяха към еврото. Но след като котировките достигнаха 101 йени за едно евро, на валутния пазар плъзна слух, че японската централна банка проверява обменните нива и се готви за интервенция, което веднага отпрати цените над 103 йени за евро.
У нас междубанковият валутен пазар беше активен. Среднодневният оборот достигна 130 млн. г. марки, като делът на сделките в щатски долари бе 38 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във