Банкеръ Daily

Пари и пазари

Nvidia брои 7 млрд. долара за израелска компания

Производителят на чипове Nvidia ще придобие Mellanox Technologies – компания от Израел, специализирана в производството на комутатори и мрежови адаптери. Стойността на сделката е 6.9 млрд. долара или по 125 долара за акция. Сливането е одобрено от съветите на двете компании и се очаква да приключи до края на 2019 година. Поглъщането ще бъде финансирано изцяло със собствени средства

Двете компании често си сътрудничат и днес коментираха, че придобиването е естествено развитие на дългосрочното им партньорство. Заедно те помагат за захранването на над 250 от общо 500-те суперкомпютри в света, включително Sierra и Summit на американското енергийно министерство.

Mellanox, с пазарна капитализация 5.9 млрд. долара, предлага мрежово оборудване и чипове, използвани в центрове за данни. На този пазар доминира Cisco.

През третото тримесечие на 2018 г. Mellanox получи рекордни приходи от 279.2 млн. долара, бележейки ръст от 24% спрямо същия период на предходната година.

Поглъщането на Mellanox ще позволи на Nvidia да разшири бизнеса си в сферата на чиповете за дейта центрове и същевременно да намали зависимостта си от геймърския пазар. В момента решенията за центрове за данни носят една трета от приходите на Nvidia, докато спадът в търсенето на хардуер за добив на криптовалута оказва натиск върху бизнеса на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във