Банкеръ Daily

Пари и пазари

НСИ отчете дефлация от 0.6% през март

В първия месец от извънредното положение, обявено заради коронавируса, Националният статистически институт отчете спад на цените на стоките и услугите с 0.6% в сравнение с февруари. В сравнение с март 2019 г. обаче статистиката регистрира инфлация от 3 на сто и поскъпване от началото на годината с 0.4%. Средногодишната инфлация за периода от април 2019 г. до края на март тази година е 3,2 на сто.

Данните показват, че през март спрямо предходния месец облеклата и обувките поевтиняват с 1.5%, цените на жилищата, водата, електроенергията, газта и другите горива - с 0.1%, жилищното обзавеждане и домакински уреди - с 0.5%. Разходите за развлечения и култура намаляват с 4.1%, за транспорт - с 2.7%, а за съобщения - с 1.3%.

Поскъпване е регистрирано при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 0.1%, ресторанти и хотели - с 0.3% и в здравеопазването - с 0.1%. Цените на алкохол и тютюневи изделия и за образователни услуги остават без промяна през март, а тези на лекарствените продукти и услуги са се увеличили съответно с 0.1 и 0.3%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

През март от храните поевтиняване е отчетено при доматите, краставиците, лука и листните зеленчуци, боб, маслини, кафе, чай, свинското месо, колбасите, зърнените закуски, рибата и др. Поскъпват оризът, брашното, хлябът, макаронените изделия, киселите и нискомаслените пресни млека, месото от домашни птици, каймата, сиренето, кашкавала, маслото, олиото и др.

От групата на нехранителните продукти е регистрирано намаление на цените при горивата. Най-голямо е при дизелово гориво - с 5.5%, бензин А95Н - с 5.1%, бензин А100Н - с 3.4%, газ пропан-бутан - с 3.6%. Поевтиняват и телекомуникационните услуги, козметичните продукти и течни препарати за почистване на дома, стоките за домашни любимци, автомобилните застраховки и др.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при наеми за жилища - с 0.1%, водоснабдяване - с 0.4%, събиране и изхвърляне на битови отпадъци - с 0.7%, препарати за почистване на съдове - с 0.8%, пътнически железопътен транспорт - с 0.5%, продукти за лична хигиена - с 1.2%, както и при банковите услуги и такси - с 1.7%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във